27 септември 2018 г.


Фотографите създават отделни албуми с най-добрите си снимки. Подобно на тях и астрономите са събрали нов, подобрен сборен „портрет“ на най-далечните кътчета от Вселената, до които сме надникнали днес.

Изображението е наречено eXtreme Deep Field (XDF) и представлява комбинирани снимки от 10-годишни наблюдения, осъществени с помощта на космическия телескоп на NASA „Хъбъл“. На тях е запечатан един малък участък от небесната сфера, намиращ се в центъра на зрителното поле на Hubble Ultra Deep Field. XDF представлява малка част от ъгловия диаметър на Луната по време на пълнолуние. Hubble Ultra Deep Field е изображение на съвсем малка част от космическото пространство по поска на южното съзвездие Пещ; сборното изображение се формира от данните от „Хъбъл“, регистрирани през 2003 и 2004 година.


В продължение на много часове работа, космическият телескоп събира съвсем слабата светлина, която достига до нас от хиляди галактики, разположени както близо до нас, така и на огромни дистанции. Изображението е запечатало галактики на шеметни дистанции и на практика представлява най-далечните кътчета на Вселената, до които науката е успяла да надникне засега.



На новото пълноцветно изображение XDF са запечатани много по-слабосветещи галактики, както и много по-детайлна и продължителна експозиция в инфрачервения спектър, постигната с помощта на новата инфрачервена камера на „Хъбъл“. С нейна помощ в новите изследвания може да се включат и най-ранните галактики, възникнали във Вселената. Дори и в малкия периметър от зрителното поле, което представя, XDF изображението съдържа около 5500 галактики. Светлината от най-слабите галактики, които са запечатани на кадрите, е с яркост десет милиарда пъти по-малка от тази, която човешкото око може да улови.


Астрономите продължават изследването на този участък от звездното небе с помощта на „Хъбъл“. Новите обширни програми за наблюдения ще позволят астрономите да проучат по-добре галактиките от дълбокия космос в инфрачервения и рентгеновия спектър, преди извеждането в космоса на новия телескоп „Джеймс Уеб“.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...