21 юли 2019 г.


Ново изследване лансира хипотезата, че доминиращите форми на живот на Земята през огромен период от време, са били всъщност малки същества, живеещи в тъмнина – под повърхността или под морското дъно.

Изследователите твърдят, че микроскопични организми, в това число бактерии, са най-масовите форми на живот на планетата ни в периода отпреди между 2 милиарда години и допреди 400 милиона години, когато започват да се появяват растителните видове. През тази епоха сумарното тегло на такива организми десетократно е надвишавало теглото на всички останали живи същества на Земята. Тази информация хвърля нова светлина върху еволюционните процеси, през които е преминал живота на планетата ни.

Изследователи от университетите в Абърдийн и Единбург са използвали данни от съвременното състояние на живота на Земята, за да разберат как са се променяли условията за неговото развитие в продължение на милиарди години. Осъществяват тази сложна задача, като извършват оценка за химическия състав на атмосферата и океаните във времето назад. Данни за това може да се извлекат от скалите по цял свят. Разполагайки с нужната информация, експертите могат да оценят начина, по който химическият състав на атмосферата и океаните би повлиял на различните форми на живот и възможността едни да се развиват, а други – да загинат.

Съвременната наука приема, че животът на Земята се заражда преди около 3,8 милиарда години; появяват се първите едноклетъчни организми. Първите динозаври пък се появяват преди около 230 милиона години, докато най-ранните бозайници се развиват милиони години по-късно.



В наши дни доминиращата форма на живот на планетата ни, като се отчита сумарното ѝ тегло от въглерод, са растителните видове. Общото им тегло се изчислява на около 500 милиарда тона, пишат авторите на изследването. Бактериите, живеещи под повърхността, са втората най-масова форма на живот, като общото им тегло се оценява на около 100 милиарда тона въглерод.

Изследователите се надяват, че разработката им ще помогне за създаването на нови методи за проучване на микроскопичните вкаменелости от образци, които и в древността са били под повърхността на планетата. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the Geological Society. Проучването е финансирано по програмата за научни изследвания на Европейския съюз „Horizon 2020“.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...