![]() |
Снимка: kie-ker/Pixabay |
Проучването на генома на домата започва през 2012 година. За базисна оценка е взет сорта Heinz 1706. След това учените са определили пангена (съвкупността от всички гени на дадена група организми) на 725 сорта култивирани и диворастящи домати. Сравняването на данните показва, че при култивираните сортове домати липсват почти 5000 гена от пангена.
Най-значимо се оказва отпадането на веригата гени TomLoxC; те се явяват катализатори за биосинтеза на редица липидни (мастни) летливи химически съединения, които отговарят за аромата и вкуса. TomLoxC се открива при 90% от диворастящите сортове домати, но при културните се среща – в най-добрия случай – при само около 2%.
Точно поради тази причина диворастящите домати ни се струват по-вкусни, отколкото онези, които купуваме по пазарите.
Изследователите са установили и още един „притеснителен“ феномен при култивираните сортове домати – те са с изключително ограничено генетично разнообразие. Причина за това е селектирането, при което всичко „излишно“ е изтласкано от по-агресивните гени, които придават на култивираните сортове устойчивост към болести, по-бързо зреене, обилно плодоносене и дълготрайност на плода.
В световен мащаб търсенето на домати се радва на голям интерес. Само в САЩ средногодишно един човек консумира не по-малко от 9 килограма пресни домати и още около 33 килограма в продукти от преработени. Биолозите предлагат, да се започне селекция на нови сортове домат, като смятат, че връщането на вкусовите и ароматни гени би допринесло отново да се наслаждаваме на истинския вкус на популярния продукт.
-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>
0 коментара:
Публикуване на коментар
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.