20 юли 2019 г.

Снимки: Peter Komka/MTI
По време на археологически изследвания в пещерата Барадла, която се намира в североизточната част на Унгария, експерти са открили голям брой ценни артефакти, датиращи от бронзовата епоха. Намерени са и древни човешки останки.


Пещерата Барадла отдавна е известна с безценните находки, които са откривани при проучването ѝ през последните 150 години. На обекта са открити многобройни артефакти, в това число и златни изделия.



В конкретното изследване, след четири години на разкопки, археолозите са открили бронзови артефакти, керамика, както и човешки останки и кости от животни, които се отнасят към два периода: културата Бюкк (около 5000 г. пр.н.е.) и културата Кижатице (около 1200 г. пр.н.е.). Артефактите от културата Бюкк представляват керамични фрагменти, които са украсени с геометрични мотиви. Те са абстрактни и моделите им значително се различават от керамиката, която традиционно се изработва от други местни народности през този период. Съществува предположение, че представителите на културата Бюкк са били големи пътешественици.


Учените са открили 59 бронзови изделия, сред които има и много дискове. Намерени са под купчина камъни, в близост до подземен ручей, протичащ в пещерата. По начина, по който са били поставени, археолозите стигат до заключение, че в праисторическо време някой много внимателни ги е завил в тъкан, а след това ги е скрил под каменната купчина.



Намерените в близост кости от животни подсказват, че пещерата Барадла е използвана за провеждането на ритуални пиршества или жертвоприношения. Откритите на обекта човешки останки се отнасят към неолитната епоха. По всичко личи, че преди хиляди години пещерата Барадла е смятана за свещено място.


„В наше време стените на пещерата са покрити с черни сажди, но в онази далечна епоха те са били светли и вероятно това е изглеждало много красиво. Дори и днес, вдишвайки въздуха в Бардла, усещаш, че има някаква магия на това място“, казва д-р Габор Сабо, водещият археолог в проекта, в рамките на който се провеждат проучванията в Бардла.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...