19 юли 2019 г.


Наскоро в италианската провинция Трентино - Алто Адидже е заловена кафява мечка, която в последно време е притеснявала местното население: вероятно привлечен от храна, мечокът навестявал околни ферми и влизал в малки градчета.
След залавянето му, дивият звяр е затворен в просторна клетка, оградена с три електрически прегради с високо напрежение, както и 4-метрова ограда. Няколко часа по-късно, обаче, мечокът успява да избяга.

Случката се разнася много бързо в италианските средства за масова информация. Потребителите на интернет разпространяват много публикации по темата, маркирани с хаштаг #fugaperlaliberta („бягство на свобода“). Дори и местните горски служители признават качествата на „супербеглеца“ – все още никой не е наясно, как животното е успяло да преодолее стабилните прегради и да избяга.

По електрическите огради на клетката тече ток с напрежение от 7000 волта. От 2007 година в нея се затварят „питомци с проблеми в поведението“ (такива, които могат да представляват опасност за населението) и до момента нито един от пратените за „превъзпитание“ екземпляр не е успявал да избяга.


Настоящият беглец, според властите, в момента вероятно се скита някъде в гористите райони около град Тренто. Изпратени са няколко екипа, които разполагат и с ловни кучета, но до този момент търсенето на беглеца няма успеха. Търсенето се усложнява и от факта, че след като е затворен в клетката, мечокът е освободен от проследяващия нашийник (понеже „вече не е нужен“), който му е поставен преди това.



Местните власти са дали разрешение на екипите, издирващи мечока, да го отстрелят при необходимост. Това обаче става повод за възмущение от страна на природозащитници и принуждава министерството по околната среда в Италия да отмени разрешението. От 1990 година мечките се намират под специален контрол от страна на държавата, а зооактивисти работят по програма, наречена Life Ursus, която цели възстановяване на популациите от кафява мечка в Трентино.
В миналото мечките са били често срещани в горите в региона, но броят им катастрофално намалява, заради бракониери. В момента в този регион на Италия обитават около 60 мечки, казват специалистите.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...