26 март 2018 г.


Покачващото се ниво на Световния океан представлява заплаха за тихоокеанските островни държави, една от които е и Тувалу. Скорошно откритие, обаче, поставя под въпрос мрачните прогнози: оказвайки се под вода, Тувалу едновременно с това увеличава площта си.

През последните сто години нивото на Световния океан всяка година се покачва с 3,2 милиметра. Процесът вече дава видими резултати в редица държави по света и най-вече в разположените в Индийския океан Малдивски острови и две други тихоокеански държави - Кирибати и Тувалу.

Всяка държава по свой начин се опитва да решава проблемите си от повишеното морско равнище. Жителите на Кирибати, например, може да бъдат преселени в плаващи градове. Учени от цял свят следят развитието на процеса. Резултатите от измерванията, които правят, наскоро предизвикаха сензация в средите на експертите: оказва се, че въпреки повишаващото се ниво на водите на Световния океан, през последните 43 години площта на Тувалу се е увеличила.


Площта на Тувалу е около 26 квадратни километра. Държавата заема 9 коралови острова. Специалисти от Университета в Оукланд са анализирали данните от въздушни и спътникови снимки на територията на Тувалу, заснети в периода между 1971 и 2014 година. Оказва се, че локалното повишаване на морското равнище в района на Тувалу остава високо – почти 4 мм годишно, което е над средното за планетата (3,2 мм). В същото време, едва 27 % от островите на Тувалу са станали по-малки по територия, а останалите 73 % са нараснали.

Тъй като самата държава не е предприемала действия за увеличаване на територията на островите си по изкуствен начин, става въпрос за чисто биофизични процеси. Заради общия ефект от редица природни фактори (вятър, водни течения и т.н.) частиците, отмити преди това от ерозийните процеси в морската вода, се добавят и утаяват по крайбрежието. Като цяло, площта на Тувалу се е увеличила със 73,5 хектара, което представлява допълнителни 2,3% към площта на държавата.

Островите, загубили участъци от сушата си, сумарно са намалили териториите си само със 7,5 хектара. Резултатите дават повод да се преразгледат прогнозите за бъдещето на жителите на Тувалу. Много вероятно е да не им се наложи да се преселват далеч от родните си места, а ще бъда достатъчно само да се преместят на някой от „растящите“ острови.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...