26 март 2018 г.


Учени са установили, че Етна бавно се плъзга към морето. Това означава, че прогнозите за потенциалната опасност от най-активния в Европа вулкан, следва да бъдат преразгледани.

Геологът от британския Отворен университет Джон Мъри в продължение на много години проучва най-активния вулкан в Европа. Около Етна ученият е поставил мрежа от високоточни GPS-станции, които могат да отчитат промени във вулканичния конус с точност до милиметър. Като събира данните от 11-годишен период на наблюдения, Мъри е установил, че склонът на вулкана се премества в посока изток-югоизток със скорост от средно 14 мм на година. Това се случва, защото вулканът се намира върху платформа от отслабени и меки утаечни скали.


Придвижването от 14 мм за година или 1,4 метра за столетие, изглежда незначително и процесът може да продължи хиляди години, без някакви последици. Но геоложките изследвания, извършвани на различни места по цял свят, показват, че вулканите, при които се наблюдава подобна тенденция, притежават на „предната“ си страна катастрофални свличания. Там се натрупва налягане, което понякога довежда до разрушителни срутвания.


За момента няма повод за притеснения. Жителите от близките населени места, най-вече град Джаре, отстоящ само на 15 километра от вулкана, могат да са спокойни, тъй като нищо не ги заплашва. Ситуацията може да се усложни, ако скоростта на придвижване на вулкана се увеличи, затова геолозите водят постоянен мониторинг на случващото се.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...