11 януари 2018 г.


Словакия се сдоби с още един уникален археологичен артефакт – антична табла за игра, открита още през 2006 година по време на разкопки в Попрад на гробница на знатен германски предводител. След извършване на реставрационните работи по находката, експертите са установили, че играта няма аналог в Европа.

Артефактът е на повече от 1600 години. Състои се от дъска, разчертана на квадрати подобно на шахматна и зелени и бели пулове с различна големина, които също са оцелели.

„Съществували са много игри в онези времена с много разновидности, но възпроизвеждането на начина, по който се е играело е доста сложен процес, който може да се разгадае само от най-известните експерти в областта“, казва заместник-директорът на Археологическия институт в Нитра, Карол Пиета, цитиран от електронното издание SITA. Пиета е ръководител на разкопките в Попрад. 

Археолозите са потърсили помощ от най-известния европейски експерт по древни игри Улрих Шадлер, директор на Музея на игрите, намиращ се край Женевското езеро в Швейцария. Той пристига в Словакия и е много впечатлен от находката. „До този момент в Европа не е откривана игра, подобна на тази“, казва Пиета пред SITA. Игри от подобен род се срещат в гръцки и римски храмове на пода, или по улиците на древни градове, издълбани в каменната настилка. Дървеният „портативен“ комплект на играта от Попрад е уникален.

Шадлер се заема с трудната задача, да се опита да възпроизведе начина, по който се е играла древната игра. В края на 2018 година находката трябва да бъде изложена в експозицията в музея в Попрад, в която се представят находките от гробницата в Подтатранске.

„Настолната игра от гробницата на германски принц от Попрад е голямо откритие, което има и принос към историята на игрите в Европа. Това е най-добре запазената дървена дъска за игра, откривана до този момент в земите на север от Средиземно море. Играта е изключително луксозен предмет за времето си: за игра са използвани цветни пулове от римско стъкло. Това подчертава и документира контакта на погребания с римския свят“, казва Шадлер пред SITA.

Анализът на пуловете показва, че са от антично стъкло, произведено по източното Средиземноморие, най-вероятно в Сирия. „Така че, играта очевидно е донесена от териториите на Римската империя в земите край Татрите“, добавя Пиета.

По време на проучванията на находките от гробницата, експертите успяват да се сдобият с много информация. Археолозите вече са установили, че той е роден някъде в същия район, в който е погребан. Известна част от живота си е прекарал край Средиземно море, а когато е починал е бил на около 30 години.

„Много голяма е вероятността, че е служил в римската армия като е заемал офицерски пост, който съответства на социалния му статус. Бил е силно повлиян от развитата римска култура, свидетелство за което е и любимата му игра, поставена в погребението му“, обяснява Пиета.

Гробницата е от 375 година и е открита случайно, когато преди 12 години започва строежа на индустриалната зона Попрад-Матейовце. Сред другите интересни артефакти, открити в погребението са легло от тисова дървесина и сребърни листа, както и бюро, също изработено от тис.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...