15 декември 2017 г.


Благодарение на нов метод, работещ в партньорство със системата за изкуствен интелект на Google, NASA е открила планетна система, в която има точно толкова планети, колкото и в нашата. Това е системата с най-много планети около друга звезда, за която със сигурност знаем, че съществува.

Системата е получила каталожното наименование Kepler-90. Планетите в нея се движат около подобна на Слънцето звезда, намираща се на 2 545 светлинни години от нас. Астрономите наскоро се похвалиха за откриването на система със седем планети, но благодарение на новия подход, са успели да намерят и такава, която е с осем. Резултатите от изследването им са публикувани в списание Astrophysical Journal.

„Системата на Kepler-90 е като мини версия на нашата Слънчева система. В нея малките планети са в по-вътрешни орбити, големите планети са на по-външни орбити, но всички те са на по-близки дистанции до звездата“, обяснява Андрю Вандербург от Тексаския университет в Остин, който е един от учените, автори на откритието.

Космическият телескоп Kepler търси планети край други звезди от 2009 година насам и вече е открил хиляди. Но в събраните от телескопа данни има още много, които предстои да бъдат потвърдени.

Благодарение на новия метод, астрономите вече са в състояние да пресяват данните много по-бързо и с по-голяма точност. Kepler „открива“ планетите, като улавя промени в светимостта на звездите, които наблюдава. Когато планета преминава пред звездата, нейната светимост за кратко намалява. Това в астрономията се нарича „метод на транзита“.

Понякога обаче, не е ясно дали тези намалявания на светимостта се дължат на преминаването на планета. Възможно е измененията в светимостта да са прекалено слаби и да се дължат например, на преминаваща друга звезда, така че няма как да се потвърди абсолютно ясно, че става дума за планета. С помощта на невронната мрежа на Google, NASA вече е в състояние да пресява успешно данните от такива „гранични“ случаи.


„Очакванията ни, че в данните, събрани от Kepler има все още „скрити“ неща, се оправдаха; само трябваше да се появят нужните инструменти и технологии, за да ги отсеем. Откритието ни показва, че данните ще са съкровищница и за бъдещи изследвания“, подчертава Пол Херц, директор на Отдела по астрофизика на NASA във Вашингтон.

В настоящото съобщение се говори за осем планети в системата на Kepler-90, въпреки че е възможно да има и още една. Предполагаемата Kepler-90i, може да се окаже изключително гореща, макар и скалиста планета, която прави една обиколка около звездата си на всеки 14,4 земни дни.

Изкуственият интелект на невронната мрежа, използван в конкретното изследване, е открил и други планети. Едната е системата Kepler-80, която се намира на 1 100 светлинни години от Земята. Планетата е обозначена като Kepler-80g, и по размери е сходна с тези на нашата родна планета.

„Изкуственият интелект на самообучаващите се машини наистина демонстрира най-доброто от себе си в подобни ситуации, в които има толкова много данни за обработка, че човешките способности само не са достатъчни“, твърди от своя страна Кристофър Шалий от Google, който е един от експертите, ангажирани в изследването.

Благодарение на новия метод, учените се надяват да открият още планети, които засега остават „скрити“ в данните, събрани от Kepler. В момента космическият телескоп е във втората фаза от мисията си; наричат я К2 и съоръжението премина в тази фаза, след като четири от жироскопите му се повредиха. Телескопът обаче е събрал толкова много данни, че има още какви открития да бъдат правени само от анализа им.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...