13 декември 2017 г.


Изследване на руски експерти от Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“ категорично достига до извода, че появилите се гигантски кратери на полуостров Ямал и Гидан са образувани от взривове на природен газ.

Първата такава дупка беше открита в района на Ямал през лятото на 2014 година и веднага попадна в полезрението на учените, тъй като подобни образувания може да представляват опасност както за местното население, така и за магистралните комуникации. Явлението не е ново, но досега е проучвано съвсем малко. Учените са съпоставили кратерите и са определили какви са възможностите за предотвратяване на възникването на нови. За да достигнат до тези заключения, експертите са използвали снимки, направени от космоса, чрез които са проследили процеса на формирането на кратерите.

Специалистите са установили, че преди да се появят кратерите, на място се формират „могили“ с височина от два до пет метра. Те вероятно са резултат от натрупването на природен газ под слоевете вечно замръзнала почва. С увеличаване на налягането се стига до момента, в който газа избухва и се образува кратера. Предполага се, че наблюденията за появата на такива „могили“ ще позволи в бъдеще да се предприемат мерки и да се предотвратяват взривовете на газ. Изследването обаче показва, че могилите може да са със съвсем малка височина и забелязването им да не е толкова лесно. Все пак експертите се надяват, че в бъдеще ще намерят и други признаци, подсказващи формирането на газови джобове и така ще могат да определят потенциално опасните места.

Последният случай на формиране на газов кратер беше регистриран на 28 юни 2017 година, близо до село Сеяха на полуостров Ямал. Взривът на природен газ, който е забелязан от местните жители, е образувал в земята кратер с дълбочина, равняваща се на девететажна сграда.

1 коментара:

  1. "подобни образОвания може да представляват опасност", но и показват ниво на грамотност

    ОтговорИзтриване

Може да ви е интересно...