13 декември 2017 г.

Изглед към Domus dei dolia от хълма зад вилата
Вила, която е била владение на могъщ етруски род, е една от фантастичните археологични находки, за която съобщават италиански археолози. Разкошният домус е опустошен и опожарен по времето, когато Гай Марий и Сула водят кървава братоубийствена война за господство над Италия.

Откритието е от древния етруски град Ветулония (или Ватл), който се намира само на няколко километра от съвременния Гросето, Тоскана. Археолозите са нарекли находката си "domus dei dolia", тъй като първото от разкритите помещения се оказва склад, в който се натъкват на големи делви за съхранение на зехтин.


Това е първият случай в историята на италианската археология, в който археолозите попадат на толкова добре запазена етруска вила; останките на домуса са буквално от основите до покрива. „Това е голяма вила с площ най-малко 400 квадратни метра. Има 10 стаи и други помощни помещения“, разказва пред италианското издание на National Geographic археологът Симона Рафанели, която работи на разкопките от 2015 година.


Каменни стени, мозаечни подове, теракотени плочки и великолепни декорации – това впечатлява експертите, провеждащи проучвателните дейности на място. Сред находките са дори пирони, с които в антични времена са били закрепени гредите на покрива.


В малко, уединено помещение, първоначално украсено с ранни фрески в помпейски стил, археолозите откриват няколко бронзови статуетки с изключителна стойност, скрити в малка дупка под пода. „Някога това е бил дом на могъщ благороден мъж. За това съдим по обзавеждането и местоположението на вилата, издигната на висок хълм с изглед към земите на провинция Марема“, обяснява Рафанели.

Железни пирони от покривната конструкция на вилата
Нещо повече: имението е разположено в средата на Via dei Ciclopi, една от основните пътни артерии, преминаващи през етруските и римските квартали на Ветулония (заедно с Via Decumana).

„От III век пр.н.е. Ветулония преживява период на мирно съжителство с Рим. Етруският град се радва на забележителен растеж и икономически просперитет. Свидетелство за това са преустройството и декорациите на религиозните сгради, строежите на нови вили и, като цяло, демографско-урабнистичната експанзия“, добавя Рафанели.

Сребърен денарий от периода на Луций Корнелий Сула (80 г. пр.н.е.)
Етруският полис освен това получава разрешение от Рим да сече свои монети. По време на разкопките са открити много от тях. Най-забележителна е бронзова „сестерция“, декорирана с тризъбец между два делфина на реверса на монетата.


Краят на дружеските отношения с Рим идва с началото на Първата римска гражданска война. Ветулония, както и други етруски градове, застава на страната на Гай Марий, който по-късно търпи крах в кървавата междуособица за господство над Италия срещу Луций Корнелий Сула.


Сред другите монети, открити във вилата, е сребърен денрий, изсечен от triumviar monetalis Луций Торий Балб, роден в Ланувио. "Известни са ни някои ключови факти от живота на Балб. Знаем, че е сред поддръжниците на Сула и е убит в Испания от ръката на привърженик на Марий. Следователно, монетата е донесена във Ветулония в джобовете на легионер на Сула, който вероятно я е загубил в хаоса по време на размириците, избухнали при опожаряването и опустошението на града – акт, предприет като отмъщение за лоялността на полиса към Марий“, обяснява Рафанели.


"Сула си отмъщава на етруските градове, влезли в съюз с Марий. Това се случва след 80 г. пр.н.е. и всички антични източници съобщават за този акт. Смятам, че тук имаме неопровержими доказателства за действията, предприети като наказание от страна на Луций Корнелий Сула“, казва в заключение археологът.


Симона Рафанаели, ръководител на разкопките на Domus dei dolia във Ветулония

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...