12 декември 2017 г.


Понякога в науката трябва да се използват шансовете да се инвестира в нещо, което изглежда много малко вероятно да се случи, но ако се случи все пак, то ще бъде с неоценима по мащабите си възвращаемост. Това е причината, поради която телескопът Robert C. Byrd в Green Bank ще прекара известно време в проследяването на междузвездния „посетител“, засечен съвсем наскоро да пресича Слънчевата система. Експертите искат да са сигурни, че не пропускаме срещата с нещо, създадено от извънземна цивилизация.

През октомври телескопът на Хаваи PANSTARRS 1 засече обект, който първоначално беше определен за комета и получи каталожния номер C/2017 U1. След като беше изчислена орбитата на обекта, обаче, стана ясно, че обектът не би могъл да е роден в Слънчевата система и се е формирал някъде около друга звезда. По-нататъшните наблюдения също не показаха характерните за комета следи, което означава, че обектът следва да се категоризира като астероид.

Дори и тогава мнозина се сетиха за описаното в класиката на научната фантастика „Среща с Рама“. В книгата се разказва за извънземен космически кораб и за космически кораб на Земята, който се оказва на подходящо място, за да може екипажът му да изследва „гостенинът“. Е, за разлика от романа на Артър Кларк, ние все още не разполагаме с технологиите да изпратим космически кораб, за да проверим „посетителя“ и се налага да се справяме с наличните средства.

Наблюденията на обекта извикват още паралели с научно-фантастичния роман. Оумуамуа – така беше кръстен обектът – е с изключително издължена форма: съотношението на дължината спрямо ширината му е 10 към 1, което е доста нехарактерно за астероид, но пък би било подходяща форма за междузвезден космически кораб, чрез която се намалява триенето с междузвездния прах.

И все пак, шансовете това да се окаже творение на извънземен разум са – меко казано – астрономически. Професор Ави Лоеб от Харвардския университет подчертава, че орбитата на обекта не показва никакви признаци на маневриране, каквито биха били нормални за космически кораб. Въпреки това, в случай, че най-сензационното в научната история тяло преминава през Слънчевата система, експерти от проекта Breakthrough Listen заделят 10 часа от скъпото време на голям радио телескоп, за да „търсят сигнали от обекта на честоти между 1 и 12 GHz. Наблюденията ще започнат в 20 часа по Гринуич на 13 декември 2017 година.

Оумуамуа се движи с толкова висока скорост, че вече се намира на двойно по-голямо разстояние от дистанцията между Земята и Слънцето. Това прави наблюденията с телескопи във видимия спектър много сложни. Все пак, Андрю Сиемион от изследователския център SETI в Бъркли отбелязва, че обектът все още е само на 2% от разстоянието, на което се намира „Вояджър“, а сигналите от този земен космически апарат все още можем да улавяме много добре. Така че, ако са налице някакви радио емисии, излъчвани от Оумуамуа в правилните дължини на вълните, телескопът непременно ще ги регистрира.

И дори да не открием признаци, че Оумуамуа е плод извънземен разум, винаги е налице шанса да се получи друг ценен за науката резултат. В крайна сметка, всички експерти са единодушни, че този обект е нещо необичайно – от орбитата му, та чак до хипотезите, че Оумуамуа е частица тъмна материя. В колкото повече честотни диапазони го изследваме, толкова по-вероятно е да открием отговори, на въпроси, които в момента висят – като например, защо телескопите ни досега не успяха да засекат наличието на лед по обекта?

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...