9 ноември 2017 г.


По време на разкопки на античния покрит театър в римския град Интерамна Лирена (близо до днешния Монте Касино в Италия), археолози са открили 2000-годишен, отлично запазен слънчев часовник.

Артефактът не просто се е запазил отлично. Наличието на два надписа върху каменния слънчев часовник е позволи на изследователите от Университета в Кеймбридж, които са го открили, да се сдобият с точната информация за човека, по чиято поръчка е изработен.

Студенти-стажанти от факултета по класически науки в университета са открили слънчевия часовник. Намерен е по време на разкопките край един от входовете откъм второстепенна уличка, през който се е влизало в античния покрит театър в Интерамна Лирена. Часовникът е лежал с лицевата си част надолу. Вероятно артефактът е оставен да лежи хиляди години на това място, след като каменните блокове от античния театър през Средновековието и в по-късни времена са използвани за градежи на нови сгради в близкия Монте Касино. Часовникът по всяка вероятност не е бил част от архитектурата на театъра, а е пренесен на мястото, където е открит, от другаде – може би е стоял на стълб на близкия форум.

„До наши дни са оцелели по-малко от стотина от този вид слънчеви часовници, а от оцелелите само единици са с надписи. Това прави находката ни много специална“, казва д-р Алесандро Лунаро, преподавател във факултета по класически науки в Университета в Кеймбридж. „Успяхме да идентифицираме лицето, което е поръчало изработването на слънчевия часовник, а също така и да установим публичната длъжност, която е заемал този човек по времето, когато е изсечен надписа“.

В основата на часовника е изсечен надписът, съдържащ името на човека: M(arcus) NOVIUS M(arci) F(ilius) TUBULA [Марк Новий Тубула, сина на Марк]. По периметъра на извивката на слънчевия часовник пък е изписана обществената длъжност, която той е заемал: TR(ibunus) PL(ebis) [Народен трибун] и това, че за изработката е платил със собствени средства: D(e) S(ua) PEC(unia) (с лични пари).

Номенът Новий е много разпространен по онова време в Централна Италия. От друга страна обаче, когноменът Тубула (буквално „малка тръба/тромпет“) е характерен само за Интерамна Лирена. По-интересно обаче е друго – информацията, която може да се почерпи от надписа, посочващ заеманата публична длъжност от Марк Тубула. По редица признаци, сред които името на поръчалия часовника, както и стила на шрифта на надписа, специалистите са заключили, че артефактът е изработен някъде около средата на I в.пр.н.е. Това означава, че към този момент на жителите на Итерамна Лирена вече е било предоставено пълно римско гражданство.

Мястото, на което е открит слънчевия часвоник
„Излиза, че Марк Новий Тубула, жител на Итерамна Лирена, е постигнал много по пътя на политическата кариера в Рим. Досега неговото име не беше известно като народен трибун в края на републиканския период на Рим. Слънчевият часовник е неговият начин да отпразнува и отбележи в родния си град избирането на тази престижна обществена позиция“, обяснява д-р Лануро.

Часовникът е изсечен от варовиков блок с размери 54 x 35 x 25 см. Върху извитата лицева част на циферблата са гравирани 11 часови линии, разделящи 12-те часа на дневната светлина; те се пресичат от три криви, показващи сезона спрямо времето на зимното слънцестоене, пролетното равноденствие и лятното слънцестоене. Железният гномон (иглата, чиято сянка е служила за отчитане на времето) е загубен, но част от него все още е запазена под оцелялата оловна спойка, използвана да го фиксира на мястото му. Този тип сферични слънчеви часовници са относително често срещани в римския период и са известни като hemicyclium (хемициклий).

„Последните археологически проучвания на терен повлияха много на схващанията ни за Итерамна Лирена. В светлината на новите данни вече е ясно, че старите твърдения за бързия упадък на колонията и като цяло значителната ѝ маргиналност, са неоснователни. Но градът си остава с не особено голям престиж или забележимо влияние. Той си е едно обикновено, средно голямо поселение и точно това го прави потенциално много значим откъм информация за условията на живот в повечето римски градове на територията на Италийския полуостров по онова време. В този смисъл, откриването на слънчевия часовник не само хвърля нова светлина върху мястото, което Итерамна Лирена е заемала в рамките на широката мрежа от политически връзки в Римската република, но служи и като по-общ показател за степента на участие и възможностите на жителите от по-малките общности да се включат и влияят на публичния живот на Рим", пише още д-р Лануро в статия за сайта на Кеймбриджския университет.

Проектът за археологични проучвания на Итерамна Лирена продължава да добавя нови данни и доказателства за важни аспекти на римската цивилизация, като подчертава високите нива на обвързаност и интеграция (в политически, социален, икономически и културен аспект), с които тя е много характерна.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...