7 ноември 2017 г.

С помощта на най-съвременното оборудване, астрономи успяха да надникнат в сърцето на далечна двойна звездна система и да разберат какви колосални взривове се случват на мястото, където се срещат звездните ветрове, генерирани от звездите-гиганти.

За пръв път астрономите надникват дълбоко в сърцето на звездна система в Млечния път, която изпълнява всички "критерии" за истински ас. Системата се обозначава в каталозите като Ета от съзвездието Кил (η Carinae). Представлява две звезди - гиганти, които излъчват 5 милиона пъти по-ярка светлина от Слънцето. Част от мощния светлинен поток се "излива" под формата на звезден вятър, което светилата "издухват" в бесния си танц. В област от пространството между двете звезди двата потока се сблъскват със скорост около 12 милиона километра в час. От това газовете се нагряват до десетки милиони градуси и започват да излъчват ярка светлина. Астрономите са фокусирали вниманието си върху това нагрято до милиони градуси вещество, което е получило наименованието мъглявината Хомункулус ("малкият човек").


Екип учени използва три от общо четирите 8-метрови телескопа Very Large Telescope на Европейската южна обсерватория, за да формират оптичен уред, наречен "интерферометър".  Това им позволява да получат изображение с резолюция, каквато не би имал и най-мощният и голям телескоп. Успели са да разгледат характерни особености на сблъскването на двата нагрети потока газове и още по-детайлно, да видят как ветриловидната струя на "по-тънкия вятър" се врязва в по-плътния поток частици от другата звезда.


С помощта на интерферометъра са измерили точните скорости на звездните ветрове. В бъдеще това ще им послужи, за да създадат модели, чрез които да се разбере как звездните системи генерират толкова мощни "космически фойерверки".


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...