7 октомври 2017 г.


Физици от Израел и Русия излизат с доказателства, че човечеството не живее в Матрицата. Изследването е на Зоар Рингел и Дмитрий Коврижин от Центъра по теоретична физика „Р. Пайерлс“ в Оксфордския университет. Резултатите са публикувани в Science Advances.

Специалистите са опитали да моделират квантова система (двумерен газ с дробен квантов ефект на Хол) по класическите методи (в крайна сметка основаващ се на оперативното действие на класическата механика на интеграла на Фейнман).

С увеличаването на броя на частиците, участващи в модела, учените са установили, че изискваните изчислителни ресурси за изпълняване на имитацията растат не линейно, а експоненциално. В този случай за запазването на информацията за няколкостотин електрона е необходима памет, която би следвало да се изгражда от по-голям брой атоми, отколкото се съдържат в наблюдаваната Вселена.

„Това също показва, че холовската проводимост действително е квантов ефект, за който не съществува локален класически аналог“, пише съавторът в изследването Зоар Рингел от Европейския университет в Йерусалим, Израел.

Изследването в крайна сметка предполага, че е невъзможно да се създаде илюзия за реалността, от което следва в частност, че представите на Илън Мъск за това, че човечеството живее в нещо, близко до филмовата Матрица, са напълно погрешни.
Казано още по-просто: не живеем - подчертаваме - не живеем в компютърна симулация.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...