7 октомври 2017 г.


Всички обичат илюзиите, нали? Е, ето не една, а цели десет, измежду които ще бъде излъчен тазгодишният победител в конкурса „Оптична илюзия на годината“.

Десетте клипа по-долу са състезавалите се във финалния етап от надпреварата, която всяка година се организира от неправителствената организация Neural Correlate Society (NCS). Победителят в конкурса ще получи 3 000 долара, вторият – 2 000, а заелият третото място клип – 1 000 долара.

До 5 октомври всеки желаещ можеше да гласува в сайта на организаторите на надпреварата за  клип с демонстрация на оптична илюзия. От многото изпратени видео материали, компетентно жури е подбрало десетте финалисти, като водещи показатели в подбора са значимостта за разбиране на начина, по който работи мозъка ни, простотата на описания феномен и разбира се, „чистата естетика“ в представянето на заблуждаващата зрението ни илюзия. На финала думата е на публиката, която чрез гласуване онлайн е определила клиповете, заслужаващи да се нарекат „Илюзия на годината“.

Но стига думи, време е за гледане на клипове с илюзии.
И не забравяйте, че зад всяка от представените оптични илюзии се крие един пример за това, колко много още имат да работят експертите, докато научат как мозъкът ни възприема чрез зрението околния свят.





















0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...