10 септември 2017 г.

Около 19:00 часа българско време на Слънцето е регистрирано ново силно изригване. Категоризирано е от най-високия клас на активност – Х. Това е четвърто мощно изригване за последните няколко дни.

Серията слънчеви изригвания започна на 4 септември. Наблюдавани са пет слаби изригвания от клас М, а на 6 септември последва избухване, което се оказа най-мощното за последните 12 години и едно от петте най-мощни на нашата звезда, откакто се водят научни наблюдения.

На 7 септември, четвъртък, имаше още едно силно изригване, също отнасящо се към клас Х. Третото силно изригване беше регистрирано на следващия ден, малко преди обяд.

По време на тези изключително мощни изригвания от Слънцето се отделя огромна енергия. За няколко минути се освобождава енергия, равняваща се на стотици милиарди килотона тротилов еквивалент. Това ориентировъчно е една пета част от енергията, която Слънцето излъчва за една секунда, и цялата енергия, която би произвело човечеството за милион години (при положение, че я произвеждаме със съвременните темпове).

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...