3 септември 2017 г.

Комбинираните данни, събрани от два спътника, показват шеметния изглед на Земята без нито едно облаче да пречи на детайлите. А те са впечатляващи, защото „картата“ е с обща резолюция от 80 трилиона пиксела.

Цялата карта е създадена като мозайка от изображения, заснети от сателитите Sentinel-2 на Европейската космическа агенция (ESA), които всъщност са два отделни спътника, работещи съгласувано - Sentinel-2A (изведен през юни 2015г.) и Sentinel-2b (март 2017 г.). Двата апарата се намират на орбита с височина около 790 километра. Мозайката от изображения се „слепва“ в едно от EOX, немска фирма, специализирана в картографията.


За да се гарантира, че в цялата карта няма да попадне и една снимка с облачност, изображенията за всеки регион се правят по различно време. За Северното полукълбо снимките са правени между май и септември 2016 година, докато данните за Южното полукълбо са събирани в периода ноември 2016 – март 2017 година. Тропичните райони са заснети от май 2016 до април 2017 година.

Йоахим Унгар, водещият картограф в EOX обяснява в блога на компанията: „Искахме да създадем карта, която да показва Земята без нито един облак и то през лятото, когато растителността достига върха в развитието си“.


Екипът е използвал 250 терабайта данни от сателитите Sentinel-2 за да създаде цялостната мозайка. В момента експертите работят по по-доброто покритие на Азия и Америка, като очакват това да се случи с данните, събирани от Sentinel-2b.

Освен снимките тук, може да разгледате пълната версия на картата, като последвате този линк.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...