3 септември 2017 г.


Ако откритията през последните няколко десетилетия ни подсказват нещо, то е, че еволюцията на вида ни е всичко друго, но не и просто обясним процес. Нова находка на остров Крит в Средиземно море е на път да постави нови въпроси пред специалистите: изследователи твърдят, че са открили отпечатъци от стъпки на хоминиди, които датират отпреди 5,7 милиона години.

Вкаменелостите са открити в Трахилос, в западната част на Крит и по външен вид много наподобяват стъпки на човекоподобно същество. Проблемът е, че според датировките се отнасят за период от време, за който се смята, че човекоподобните видове се развиват в относителна изолираност в Източна Африка. Следите изглеждат оставени от придвижващо се на два крака същество. В предната част на стъпалото му има изпъкнала възглавничка, голяма, сочещ напред палец и липсват следи от дълги нокти. Всичко това подсказва, че са оставени от човекоподобно същество.

В съобщение, публикувано в списание Proceedings of the Geologists’ Association, авторите на изследването твърдят, въпреки липсата на фосилизирани други останки, че отпечатъците са ясно доказателство, че преди 5,7 милиона години в Европа са обитавали придвижващи се на два крака маймуни, с ярко изразени човекоподобни характеристики. Твърдението вероятно ще бъде подложено на тежка критика от повечето антрополози, най-малко, защото по откритите до момента вкаменелости, възрастта на най-древният хоминиден вид се оценява на 4,4 милиона години; става въпрос за фосилизираните останки на Ardipithecus ramidus, открити в Етиопия, който обаче все още се е придвижвал, макар и изправен, на типично маймунските си крака.


„Откритието предизвиква утвърденото към момента схващане за ранните етапи от човешката еволюция и е много вероятно да предизвика бурни дебати“, пише в статията съавторът в изследването Пер Алберг. „Предстои тепърва да разберем, дали общността от специалисти в областта на човешката еволюция ще приеме вкаменените отпечатъци от стъпала като доказателство за наличието на остров Крит на човекоподобни през миоцена“.

Любопитното е, че това откритие съвпада в известна степен с обявената по-рано тази година друга хипотеза, в която изследователите предполагат, че еволюцията на вида ни не започва в африканските савани с отделянето на вида ни от шимпанзетата, а се е случило из безкрайните поля на Европа. Хипотезата се основава на две вкаменелости от челюсти, датиращи отпреди 7,2 милиона години, в които зъбите са като на съвременния човек, вместо „като на шимпанзета“.

Авторите на изследването твърдят, че отпечатъка от палеца (1) показва човекоподобни характеристики, а не маймунски
С всяка нова находка историята на вида ни се заплита все повече. Вместо да се наблюдава една „проста и спретната“ еволюционна линия от маймуна към човек, картината, която се разкрива е една наситена мрежа от видове, образуващи объркан и заплетен образ на миналото на вида ни. Последната находка просто добавя още щрихи в това объркване и за специалистите остава само да се надяват, че бъдещите находки ще разкрият допълнителна информация, която да осветли смисъла на вкаменените следи от остров Крит.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...