4 септември 2017 г.

Жена се е заела в каменен съд да счука зърното, което после ще смели на брашно, за да приготви храната за следващия ден за семейството си. Цялото ѝ семейство се е събрало около нея и всеки върши своята си част от домашните задачи: съпругът ѝ току-що се е прибрал в къщата, след като е поставил няколко еленски бута да се опушват под изградения специално за целта навес; синът им помага в кърпенето на риболовни мрежи, а дъщеря им взема лампа за да се качи на горните нарове и да види защо плаче малкото бебе. Жената изведнъж чува писък „Пожар!“ и цялото семейство изскача навън в прохладната нощ… скоро след това цялата кръгла каменна къща – типичния дом за това място за желязната епоха – е погълната от пламъците.


Екип от археолози се опитва да пресъздаде какво точно се е случило в една от кръглите къщи от желязната епоха, намираща се в Клачтол броч, Асинт, Шотландия. Според експертите, по всичко личи, че домът е бил напуснат много екстрено, след случайно възникнал пожар или умишлен палеж, но не са сигурни, кой от двата сценария е по-вероятен. Пожарът, изпепелил кръглата къща, се е случил някъде между 150 г. пр.н.е. и 50 година от новата ера.

Работите по изследване на обекта, датиращ от желязната епоха, се водят от AOC Archaeology и са в рамките на голям проект. Греъм Кейвърс, ръководител на проучванията, обяснява пред The Press & Journal: “Проектът има задача да консервира останките. Мястото се намира на скалисто крайбрежие и скоро може да се окаже нестабилно“.


В блога на групата AOC Archaeology се отбелязва, че повечето артефакти, открити в кръглата къща, са намерени в слой от въглени и пепел. Сред артефактите са типични за ежедневния бит от желязната епоха предмети като рогозки и чували за зърно, остатъци от зърнени храни, животински кости и рога от елени, фрагменти от керамика, както и късове желязо, които може да са използвани като сечива, каменни пръстени и седем счупени лампи. Пред ВВС Кейвърс разказва:
„Един от обектите, който представлява интерес за нас, е каменен съд, използван за подготовка на зърното, преди то да бъде смелено на брашно. Открихме в него обгорели останки от зърно. Това подсказва, че е използван малко преди постройката да бъде унищожена от пожар“.


Кръглата къща от желязната епоха обаче не е единственият интересен археологически обект в района Асинт. Всъщност, мястото е по-известно с неолитните си каирни, които са използвани като погребални камери и са почитани като родови светини. Районът обаче е бил по-малко населен през бронзовата епоха, защото са открити само няколко малки каирна, предназначени за единични погребения, както и няколко кръгли къщи, построени в изолирани долини.


През желязната епоха Асинт отново става „популярен“. Открити са останки от няколко фермерски стопанства, датиращи от този период. Според експертите, кръглите къщи, строени по това време, умишлено са строени изолирано от съседните и са представлявали своеобразни „центрове“, заобиколени от собствени гори, поля, езера, често с малка плажна ивица, подходяща за стоянка на рибарски лодки. Най-голям от тези „центрове“ е  Клачтол броч, който е разрушен през последните няколко десетилетия преди новата ера и вероятно никога не е населван отново, въпреки че са налице следи от обитатели, живели в непосредствена близост до него.

Консервационните дейности по обекта се очаква да приключат до края на месец септември.




0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...