6 юли 2017 г.


Археолози са открили доказателства, че всички пирамиди в загадъчния град Теотиуакан представляват “копие” на задгробния свят, съобщава телевизионния канал АВС.

Учени от Националния институт по антропология и история на Мексико, използвайки компютърни методи за сканиране, са открили под прочутата пирамида на Луната тунел. Вероятно в древността той е бил пълен с различни ритуални предмети.

“Откритието потвърждава, че жителите на Теотиуакан са следвали един и същ модел при изграждане на мащабните храмове. Функцията на тези градежи се е заключавала в това, да подражава на задгробния свят”, разказва археологът Вероника Ортега.


Новооткритият тунел е с дължина 103 метра. Разположен е по посока на централния площад в града, където са се извършвали масови ритуални жертвоприношения и други продължителни церемонии. Много е вероятно откритият под пирамидата на Луната тунел да се окаже “гръбнака” на цяла система от подобни, които да са олицетворявали схващанията на местните за пътя, който отвежда в задгробния свят.

В момента учените проучват възможностите за извършване на реални разкопки.

Пирамидата на Луната е втората по големина в Теотиуакан. Грандиозните пирамидални храмове в града започват да се строят вероятно в периода 300 – 100 г. пр.н.е., а градът преживява своя разцвет през II век  от нашата ера. Но само 500 години по-късно по загадъчен начин е разрушен, а жителите му го изоставят и самите те изчезват без следа.
Не е докрай изяснен и въпросът, дали е представлявал административен център на обширно държавно формирование, или по-скоро е представлявал град-държава.


Днес пирамидите на Теотиуакан, който се намира на около 50 километра от столицата Мексико сити, всяка година привличат хиляди туристи.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...