22 юни 2017 г.

Снимки: NASA
В средата на тази снимка се вижда малко синьо петънце, зареяно сред кафяво-червената черга на повърхността на Марс. Снимката е направена от сондата на NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), а малката синя точка е ровърът Curiosity, застанал на северозападния хълм на връх Шарп. Така изглежда Curiosity, който е с размери приблизително 3 х 2,8 метра, погледнат от орбитата около Червената планета, на която се намира MRO.

Снимката е част от заснетата с камерата High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) панорама. Направена е на 5 юни 2017 година. С помощта на HiRISE на около всеки три месеца, специалистите от NASA правят от орбита снимки на Curiosity, за да проследяват промените в заобикалящата го среда и най-вече, заради опасността от миграцията на дюни или ерозийни процеси.

Когато е направена снимката, Curiosity се е придвижвал към активни пясъчни дюни в подножието на връх Шарп, които предстои да изследва. После е предвидено да се насочи към район, където от орбита са засечени следи от хематит. Районът, в който се намира в момента ровърът, е характерно “оцветен” от сенките, хвърляни от големите скали и изпъстрен с петна от тъмен пясък.


Точната позиция, на която се е намирал ровъра в момента на заснемането, е показан с точката, обозначена като 1717.

Както и при предишните снимки на Curiosity, направени от HiRISE, ровърът изглежда по-син, отколкото всъщност е. Това се дължи на факта, че цветните изображения, заснемани с HiRISE, се записват червения, синьо-зеления и инфрачервения диапазон, а се възпроизвеждат в цветовата схема червено, зелено, синьо. Това помага в по-доброто различаване на материалите върху повърхността на Марс, но не показва нещата в естествени цветове, както би ги видяло човешкото око.


Ако не сте успели да забележите "Любопитния" на горната снимка, то ето къде се е скрил:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...