22 юни 2017 г.

Рядък все още вид кърлежи, които могат да причинят широк диапазон проблеми – от интензивен сърбеж и стомашни болки, до затруднения в дишането и дори смърт, се разпространяват бързо в САЩ. Кърлежите обаче се оказва, че освен лаймска болест и туларемия, са причинители и нещо много странно, но не по-малко опасно – алергии към месо.

Научното наименование на причинителите на тези странни и опасни симптоми е Amblyomma americanum, но са по-известни като “кърлежи-звездоносци” или “обратно зомбиращи”.  Второто им наименование идва от това, че ухапване от тях може да доведе до наложително пълно отказване на консумацията на месо. Специалистите казват, че от едно ухапване човек може да развие животозастрашаваща алергия към захарид, който се съдържа в червените меса. След ухапване, имунната система може да започне бурно да реагира на галактоза-алфа-1,3-галактоза (наричана по-просто alpha gal), и когато следващия път човек яде месо от бозайници, които синтезират този захарид (като например, свинско и говеждо), може да се стигне до ситуация подобна на ужилването от цял кошер пчели - изпадане в анафилактичен шок.

Този тип болестно състояние е открито съвсем наскоро: през 2004 година имунологът Томас Плат-Милс го установява при група от раково болни пациенти, които страдат от същите симптоми, пише Wired.
Пациентите са лекувани с един и същ препарат - cetuximab – но онези, които живеят в югоизточната част на щатите, при приема на лекарството проявяват 10 пъти по-често симптоми като сърбеж, подуване и рязко падане на кръвното налягане. Това е много странно, защото никой не очаква симптоматиката да е свързана толкова пряко със специфичен географски район.

Плат-Милс започва съвместно с дистрибутора на cetuximab проверка на кръвните тестове на пациентите, проявяващи странните симптоми. Така установява какво е общото между тях – наличието на антитела за alpha gal- захаридът, съдържащ се в месото. Cetuximab е “натъпкан” със захариди, защото се получава от генетично модфицирани мишки.


В крайна сметка Плат-Милс успява да идентифицира и какво е довело до толкова високата чувствителност у пациентите спрямо alpha gal: 80 процента от пациентите с алергии съобщават, че са били ухапани от кърлежи в миналото. “Еднозвездния” кърлеж се оказва основният виновник за придобитите алергии в тези случаи. След това Плат-Милс доказва, че ухапванията от този вид кърлежи водят до 20-кратно увеличаване на alpha gal антителата.

Сега учените се опитват да разберат защо слюнката на кърлежите кара имунната система да атакува alpha gal, идентифицирайки ги като чужди тела. Изследванията обаче са в много начални стадии.

Експертите подчертават, че все още са много далеч от разбирането на механизма на алергията. Някои от ухапаните от този вид кърлежи не развиват алергия, което прави още по-сложно установяването на причините за появата ѝ.

Джеф Уилсън, специалист по астмата и алергиите, който работи съвместно с Плат-Милс, казва пред Wired: “Има нещо много специално при тези кърлежи. Само няколко ухапвания са достатъчни, за да превърнат човек в наистина “алергична бомба’.

Докато учените търсят причините, поради които кърлежите Amblyomma americanum причиняват алергия към месото, единственият начин да се предпазим, е да се използват специализирани средства в зоните, където се срещат тези кърлежи.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...