9 юни 2017 г.


След месеци на интензивни разкопки, китайски археолози са разкрили стар, забравен храм, който в продължение на почти едно хилядолетие остава скрит под съвременния център на град Чънду – столицата на провинция Съчуан в югозападен Китай.

За храма Фуган е известно, че съществува по времето на династия Източна Дзин (317-420 година) и до времето на династия Северна Сун (1127-1279 година).


По време на династията Тан (618 – 907 година) е запазен документ, в който монах на име Даосуан описва провеждането на официален ритуал в храма, чрез който да се измоли от небесата дъжд. Продължителната суша принуждава властите официално да възложат на монасите от манастира и вярващи, да се молят дотогава, докато молитвите им бъдат чути в небесата.


Историята освен това е запазила и разказ за начина, по който храмът получава името си. Фуган се превежда приблизително като “пропит с благодат”. Прочутият китайски поет Лю Юйси, творил в периода на династията Тан, посвещава своя творба, в която се възхищава на небесния вид на храма, след като е бил ремонтиран. Поемата още веднъж подчертава важната роля, която храмовия комплекс играе по онова време.

Но в края на династията Тан храмът започва да запада и в последвалите няколко века, до края на династията Сун, войните и липсата на поддръжка довеждат до разрушаването му.


По време на разкопките археолозите са открили над 1000 фрагмента от плочи с будистки текстове и повече от 500 фрагмента от каменни скулптури. Намерени са и керамични плочи с гравирани текстове и след това гледжосани.


“За момента сме разкопали само част от храмовия комплекс, но вече имаме представа как точно е изглеждал в миналото, по времето, когато е процъфтявал”, казва пред Синхуа Ю Ли, който ръководи разкопките. Той добавя, че са открити останките от основите на храма, части от околните сгради, както и алеите и канавките в комплекса.

По време на разкопките археолозите откриват и около 80 още по-древни погребения. Гробниците са разпръснати около мястото, където някога е издигнат храма и датират още от времето на династиите Шан и Джоу (1600 г. пр.н.е.  – 256 г. пр.н.е.)  В околностите на храма са намерени множество битови принадлежности и инструменти, както и строителни материали, датиращи от различни периоди – от времето на династията Сун, до династията Мин.


Чънду се превръща във важен търговски и икономически център по време на династиите Суй и Тан (края на VI век – началото на VII век). Откриването на забравения храм ще допринесе много за изучаване на разпространението на будизма в Китай през този период.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...