19 юни 2017 г.


Ако първоначалните хипотези и анализи на разкопките на новооткрит археологически обект се окажат верни, ще стане ясно, че събиранията на големи групи от хора на празненства и общата подготовка на храна за тях, вървят ръка за ръка в Швеция вече хилядолетия наред. При разкопките на новия обект са открити 82 ями с различна големина, както и фрагменти от по-модерните за бронзовата епоха керамични съдове.

Засега не е официално потвърдена хипотезата, но по всичко личи, че ямите са свързани с древна готварска практика и че мястото е свързано с извършването на някакви ритуали. Заедно взети тези елементи подсказват, че в местността Сънсвара в Швеция преди 3000 години са провеждани ритуални празненства, но какви точно, предстои тепърва да се уточни.

По съобщение на Arkeologerna археолозите смятат, че хората от бронзовата и желязната епоха са се събирали на това място, намиращо се недалеч от съвременния град Варберг, за да участват в някакви древни церемонии. Откритите 82 ями, изкопани в земята, по някакъв начин са свързани с отдавна забравени ритуали.


В съобщението на Arkeologerna се съобщава още, че ямите са с различна големина – размерът им варира между 0,4 и 1,7 метра в диаметър. Изкопани са близо една до друга, за да се улесни приготвянето на храната.

Загадките около мястото обаче остават, тъй като – по думите на археолозите – “не са останали следи от древната общност, живяла тук. Всичко, което са оставили след себе си, са тези ями”.

Вероятно ямите са използвани за готвене: изкопани в твърдата почва, после запълвани наполовина с нагорещени камъни, върху които се поставя храната за готвене и всичко това се засипва, докато продуктите се сготвят. Методът осигурява повече топлина, отколкото при готвенето на открит огън.

Анализът на дървените въглища, извадени от ямите, помага на изследователите в проучването на обекта. Планирано е провеждането на допълнителни изследвания на дупките, за да се установят подробности за функциите им, както и да се извърши по-точна датировка. Ако бъдат открити костни останки или семена от растения, учените биха получили още информация за храната, която са консумирали древните хора в района.


Дебатите, кога човек се е научил да добива огън, продължават, но е добре известно, че използването на ями с горещи камъни в тях, е бил доста разпространен метод за приготвяне на храна. Освен новото откритие в Швеция, подобна технология за готвене е използвана широко в Перу, Индия и много полинезийски култури. Приготвянето на храна по този начин е особено приложим, когато се готви за големи празненства и церемониални събирания на значителен брой хора.

По време на бронзовата епоха живеещите на територията на съвременна Швеция са се радвали на по-благоприятни климатични условия. Това им позволявало да осъществяват контакти с представителите на отдалечени култури. Икономиката им се основавала на земеделие и риболов, а в селата и общините им вече е било налице социалното стратифициране. По откритите на различни места останки от оръжия е ясно, че често са били използвани, т.е. районът не е бил от най-спокойните.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...