27 април 2017 г.


Екип американски изследователи са успели да установят причината за червения цвят на водопад, изтичащ от пукнатина в ледника Тейлър в Източна Антарктида. Новите данни показват, че под леда е налице огромен резервоар със солена вода.

"Кървавият" водопад е открит от австралийския геолог Грифит Тейлър през 1911 година. От тогава учените много пъти са се опитвали да намерят обяснение на странния феномен. В началото предполагат, че водата се оцветява от червени водорасли, но по-късно е доказано, че цветът на водата се променя заради наличието на железни молекули, които ѝ придават червен цвят, когато желязото започне да се окислява от кислорода във въздуха.


В новото изследване учените с помощта на радиоакустично сондиране са установили, че богатата на желязо солена вода изтича от резервоар, намиращ се най-малко на 90 метра под повърхностната ледена покривка. Експертите смятат, че източника на солената вода се намира в ледения капан опреди над милион години.

Интересното е, че водата остава в течно състояние дори заключена в ледника. Специалистите обясняват, че това се случва, защото при замръзването си солената вода отделя достатъчно количество топлина, която да подгрее леда и да се запази движението на течността.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...