24 март 2018 г.


Между 1945 и 1962 година САЩ извършват 210 атмосферни ядрени опита. Всяко от тези изпитания е заснето от множество камери с възможност за снимане на 2400 кадъра в секунда. През следващите десетилетия обаче, около 10 000 от тези филми са пръснати в най-различни архиви из цялата страна и забравени по лавиците събират прах. И не само, че трупат прах, но и материалът, от който са изработени филмовите ленти, бавно се разлага. Ценните кадри се оказват пред заплахата да бъдат заличени завинаги.

През последните пет години физикът по оръжейни системи от Ливърморската лаборатория (Lawrence Livermore National Laboratory LLNL) Грег Спригс и екип от висококвалифицирани специалисти по филмовите ленти, архивни работници и разработчици на софтуер, са се заели със задачата да издирят, сканират, анализират и декласифицират разпадащите се стари ленти. Целта е една - да се запази съдържанието на филмите и да се осигурят данни за онези учени, които живеят и ще живеят в ерата на забранени ядрени тестове, чрез които ще се следи за безопасността, сигурността и ефикасността на вече застаряващите оръжия от ядрения арсенал на САЩ.



Към момента екипът е издирил около 6 500 от общо около 10 000 филмови материала, заснети по време на атмосферните ядрени тестове. Около 4 200 от лентите са сканирани, 4-500 са подложени на вторичен анализ и 750 са преминали през процедура за разсекретяване. В YouTube канала на LLNL вече са публикувани първата порция от декласифицираните ленти.
Една невероятно гледка на унищожителната мощ на ядрените оръжия.








Пълната плейлиста може да разгледате в канала на LLNL (линкът в  червено по-горе)


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...