23 март 2018 г.


Преди около 70 000 години една звезда, червено джудже, е преминала на дистанция от една светлинна година от нашата Слънчева система. И се оказва, че все още можем да наблюдаваме резултатите от това сближаване.

В каталозите по астрономия се нарича звезда на Шолц (Scholz’s star) и това е звездата, за която ни е известно, че е профучала на толкова малка дистанция - под една светлина – от нашата звезда, Слънцето. Преминаването толкова близо е било достатъчно, за да разстрои Облака на Оорт – огромна маса от трилиони кометни тела, които забулват нашата Слънчева система в околното пространство от около няколко светлинни години.

Екип от астрономи от университета в Мадрид и Оксфордския университет са открили десетки комети в Слънчевата система, които по всичко личи, че са повлияни от близкото прелитане на червеното джудже. Заключенията си учените излагат в статия за списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters. 

Тези комети се движат по V-образни хиперболични орбити, които ги извеждат много далеч извън пределите на Слънчевата система, преди отново да се завърнат. Изучавайки известните орбити на обектите, които са общо 339 на брой, екипът стига до заключение, че 36 от тях изглежда са били засегнати от преминаващата звезда. „Някои от тях пристигат от същия район в небосвода (районът в посока на съзвездието Близнаци), където преди 70 000 години звездата на Шолц е била най-близо до Слънцето“, обяснява Карлос де ла Фуенте Маркос от университета в Мадрид, който е водещ автор в изследването.



Звездата, за която става дума, е с маса само 9% от тази на Слънцето и в момента се намира на дистанция от 20 светлинни години от нас. И това вече е прилична дистанция, но когато се е намирала в непосредствена близост, тя е предизвикала „размествания“ в Облака на Оорт. Експертите не изключват вероятността, че далечните ни праисторически предци са можели да видят слабата червеникава светлинка на звездата в нощното небе.

Откритието, че звездата на Шолц е профучала на толкова малка дистанция от Слънчевата система, беше направено през 2015 година. Тогава се смяташе, че тя е част от двукомпонентна звездна система. Важно е да се установи въздействието, което е оказала тази близка среща между две звезди, защото науката днес е наясно, че предстои друга звезда – Gliese 710 – да премине на дистанция от около 1,35 светлинни години.

Друго интересно откритие остава скрито в изследването. Учените казват още, че са открили доказателства за осем комети, които биха могли да са обекти, дошли от междузвездното пространство, а един от тях - C/1999 U2 – все още е в пределите на Слънчевата система. Но това засега е сложно да се определи, доколко е вярно, защото обектът не е наблюдаван повторно от 2005 година насам, макар да съществува възможността друго космическо тяло (C/2005 W5) да се окаже един и същ обект.

Веднага изниква аналогията с наскоро регистрирания първи „официален“ междузвезден посетител на Слънчевата система – астероидът Оумуамуа, но експертите смятат, че е възможно такива обекти да са много и резултатите от това проучване донякъде подкрепят тази хипотеза. “Междузвездните обекти може да са резултата от ефекта на гравитационната прашка. Затова и от десетилетия откриването на такива тела се смята за перспективна област за изследване“, пишат авторите на изследването.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...