20 март 2017 г.


В няколко района на Перу е обявено извънредно положение, заради проливните дъждове, изсипали се вследствие на климатичния феномен Ел Ниньо. Пороите не просто са нарушили ритъма на ежедневието, а са довели и до трагични случаи. В много селища са активизирани свлачищни процеси, станали причина за отнемането на десетки животи. Излезли от коритата си реки са блокирали и разрушили пътната инфраструктура, много са разрушените домове, а реколтата е унищожена.

Потоци от вода и кал помитат всичко по пътя си. На видео, заснето в столицата Лима, се вижда как кална река влачи крава, която се опитва да се измъкне от капана. Изведнъж в кадър попада жена, носеща се сред отломките в калния ад.

32-годишната Евангелина Чаморо Диаз успява сама да излезе на брега. Прегледана е от лекарски екип, но не са установени сериозни наранявания. Жената разказва по-късно, че калното свлачище се е стоварило изненадващо върху дома ѝ, когато тя, заедно със съпруга си е хранела домашните животни. Двамата успяват да се покачат на дърво, но после силни водни потоци са ги повлекли.

За семейството всичко приключва с щастлив край: съпругът на Евангелина също успява да излезе от калната река. Но не на всички пострадали от стихията в Перу им провървява. Към момента се съобщава официално за 75 жертви. 263 са ранените, а 20 се водят безследно изчезнали. Унищожени са най-малко 12 000 жилища, 25 училища и 8 болници; около 2000 километра пътни артерии също са изчезнали, както и над 9 000 хектара с посеви.

Наводненията са предизвикани от проливни дъждове, които не спират да се стоварват на Тихоокеанското крайбрежие на Перу от началото на годината. Феноменът Ел Ниньо е сочен като основен виновник за постоянните порои - заради него повърхностните водни пластове по крайбрежието са повишили температурата си аномално много. Синоптиците прогнозират, че поне още две седмици проливните дъждове ще са често явление в региона.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...