28 декември 2016 г.


Италиански изследователи са открили неизвестна до този момент скална рисунка, представяща според тях сцена на рождество. Находката е направена в пещера в египетската част на пустинята Сахара. Пещерата се намира между долината на река Нил и платото Гилф ал Кабир. Находката е направена още през 2005 година, но едва сега изследователите правят публично достояние откритието си.

Върху свода на пещерата с червено-кафява охра са нарисувани двама възрастни, дете (съдейки по размера на фигурата), нещо с кръгла форма, лъв и антропоморфно същество. Детската фигура е нарисувана между образите на двамата възрастни и малко над тях. Фигурите на лъва, антропоморфното същество и на един от възрастните хора са повредени.

Експедицията, която се е натъкнала на скалните рисунки е ръководена от геолога Марко Морели, директор  на Музея в Прато (Италия, Тоскана). Той смята, че антропоморфната фигура представя маймуна, вероятно бабуин. В малкия кръгъл образ изследователят вижда изображение на звезда, грееща в посока изток. А самата сцена с трите човешки фигури, Морели разглежда като разказ за раждането на дете. Трактовката на сцената той подкрепя с идеята, че малката фигурка е разположена по-нагоре от фигурите на възрастните. Ученият изказва предположението, че смъртта се асоциира със земята, а разполагайки малкия човек в горната част на "картината", художникът е изобразил противоположното - небето и следователно - раждането на нов живот. Наличието на животински фигури и "звезда" дава на Морели идеята, че са налице аналогии с християнския сюжет на Рождество Христово.

"Находката […] поражда нови въпроси, относно иконографията на един от най-значимите християнски символи", казва Морели. Той подчертава, че изображението е създадено преди около 5 000 години, тоест поне три хилядолетия преди предполагаемото раждане на Христос. Изводите, които ученият прави, може да звучат прекалено гръмко, но така или иначе, изследователите са кръстили мястото на находката "Пещерата на родителите".

Съобщението за находката е направено пред сайта Seeker. Той е част от групата на Discovery Communications, факт, който сам по себе си придава известна тежест на заявеното от автора. Но в същото време, изявленията на Марко Морели предизвикват редица въпроси.
Например, неясно остава, защо участниците в експедицията повече от десет години не са съобщили за находката? Странно изглежда и това, че новината е публикувана на 22 декември, непосредствено преди Рождество (тоест, попада в тематичния контекст от новини покрай Коледните празници). И още: не е ясно каква е била целта на експедицията и защо в групата е имало археолози? Как е определена възрастта на скалните рисунки? Защо в нито едно научно издание не е публикувано официално съобщение за откритието? И не на последно място, какво мислят други експерти по темата?

Като цяло, самото тълкуване на сцена, съставена от двама възрастни, дете, две животни и кръгче, като изображение на "рождество" е доста съмнително. За момента може да се твърди, че е открит неизвестна досега скална рисунка. А да бъде интерпретирана по определен начин ще бъде възможно едва, след като се появят отговори на поне някои от въпросите, изброени по-горе.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...