1 октомври 2016 г.

Близо до полското градче Чаплинек в северозападната част на страната са открити неизвестни до момента погребални могили. Най-интересната структура обаче, на която са попаднали археолозите, е каменен кръг, наподобяващ по форма прочутия Стоунхендж. Находката хвърля нова светлина около историята на тези земи.


Екипът полски археолози провежда изследвания на място, за което е известно, че е съществувало поселение по време на желязната епоха. Според съобщени в изданието RMF24.pl, екипът се натъква на погребална урна с кремирани останки. В урната са намерени и няколко интересни артефакта - бронзова катарама, костна игла и глинена насадка за вретено. Предметите карат учените да предположат, че погребението съдържа пепелта на жена.


На мястото са открити още погребални могили, обозначени с каменен пръстен. Учените твърдят, че каменните структури може да се окажат сходни с начина на подреждане на каменните монолити в Стоунхендж - по-големите каменни блокове са свързани от поредица по-малки.


Големите каменни блокове са преобърнати през вековете, но все още е възможно да се установят местата, на които са положени в началото. Археолозите са успели да идентифицират точното разположение на каменния пръстен, в чийто център се е издигал голям монолит. Учените смятат, че мястото е използвано за провеждането на религиозни церемонии и ритуални погребения. Според тях, могилите датират от периода I - III век.




0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...