16 септември 2016 г.


Вулканолози от университетите в Бристъл (Великобритания) и Киото (Япония)са установили, че вулканът Сакураджима се готви за ново изригване. Под заплаха се оказват жителите на град Кагошима, чието население е около 600 000 души.

Сакураджима е един от най-активните вулкани в Япония. Всеки ден се отчита някаква минимална активност. Мощно изригване на Сакураджима е регистрирано през 1914 година, когато загиват 58 души, а голяма част от града е разрушена.

Специалистите изучават деформацията на повърхността около калдерата на вулкана. С помощта на данни от спътници от GPS системата,  вулканолозите са съставили 3D-модел на околностите на Сакураджима и по модела са успели да съставят алгоритъм за определяне на състоянието на магматичната камера - резервоарът под вулкана, в който се натрупва магма. Изчисленията на учените показват, че в момента камерата интензивно се пълни с магма. Прекомерното натрупване може да се тълкува като предвестник на мощно изригване.

"Изминали са повече от 100 години от последното голямо изригване. По нашите изчисления остават по-малко от 30 години до следващото мощно изригване на Сакураджима, което ще представлява заплаха за град Кагошима. Местните власти вече са разработили планове за евакуация на населението", казва Харухиса Накамичи от университета в Киото.

Последното активизиране на Сакураджима беше през август 2015 година. Тогава градските власти обявиха четвърто ниво на тревога (скалата е петобална) и предупредиха жителите на Кагошима да се готвят за евакуиране.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...