30 август 2016 г.

Телескопът РАТАН-600
Международният екип от учени към програмата СЕТИ, която цели да открие извънземен живот, изследва мистериозен сигнал. Пиковете идват от звезда, която е отдалечена на 95 светлинни години от Земята и е от съзвездието Херкулес.

Необичайният сигнал е засечен на 15 май 2015 г. от радио-телескопът РАТАН-600, който се използва от Руската академия на науките. Откритието е пазено в тайна до този момент.

Графика на засечения радиосигнал
Звездата е с име HD164595 и според учените е много подобна на нашето Слънце. До момента е открита една единствена планета, която обикаля в орбита около нея - "горещ Нептун", която е твърде неподходяща за обитаване.

Според математикът Клаудио Мачоне, който работи в програмата СЕТИ, и руският астрофизик Николай Бурсов, сигналът трябва да продължи да се следи. Според изследователския екип, налице са данни за "умишлено предаван сигнал от извънземен живот", но тепърва предстои да се установи точният му произход.


От Руската академия на науките са категорични, че сигналът трябва да се следи. От скоро към тях се е присъединил екипът на СЕТИ, които са насочили голяма част от радио-телескопите си към същото място на звездното небе, уточнява bTV.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...