10 август 2016 г.

снимка: Varus Battle in Osnabruck region Hermann Pentermann
Наглед малко откритие за археолозите може да се окаже от голямо значение за историците. Обемът на нова находка не бива да ни подвежда – открити са едва осем златни монети, но според експерти, откритието е много важно и уникално.

Откритието е направено по време на археологически разкопки в Германия и важността му се състои в това, че може да потвърди с точност мястото, на което се е провела легендарната Битка в Тевтобургската гора.

Днес мястото се нарича Калкризе и е част от окръг Оснабрюк в Долна Саксония. Авторите на находката подчертават, че намирането на осемте златни монети удвоява общият брой на монетите, открити на това място.


Монетите обаче не са единствените артефакти, откривани някога там: части от военно оборудване, принадлежало на римски легионери, както и бронзови монети също са открити в района. Находките са още по-значими и заради времевия интервал, към който се отнасят. Според информация на Forbes, археолозите от Университета в Оснабрюк, които провеждат разкопките, са наясно с огромния късмет, който са имали през шестте седмици от активния сезон тази година.

И осемте новооткрити монети са идеално запазени, макар че по всички има следи, подсказващи че са били доста време в обръщение. Наричат се ауреус и археолозите разказват, че са ги намерили близо една до друга – в рамките само на няколко метра. Това показва, че кесията, в която ги е носил собственикът им, е била захвърлена по време на сражение или са изпаднали, докато се е опитвал бързо да скрие кесията под доспехите си.

снимка: Varus Battle in Osnabruck region Hermann Pentermann
Монетите без никакво съмнение са римски. На едната им страна е ликът на император Октавиан Август, а на обратната са изобразени наследниците му - осиновените му внуци, синовете на Марк Випсаний Агрипа Гай Цезар и Луций Цезар. Всеки от наследниците на Август е показан с копие, щит и “литус” – религиозен инструмент, извит боен тромпет, който е част от инвентара на римските авгури. Двамата младежи са застанали един срещу друг, а според изследователите, това им представяне е натоварено с военна и религиозна символика едновременно.

Златните монети са отсечени между 2 и 5 година от н.е., няколко години преди битката в Тевтобургската гора. Археолозите изказват предположение, че са принадлежали на римски пълководец или поне на по-високопоставен във военната йерархия легионер. Със сигурност не са били притежание на някой от редовите легионери.


Дори и по времето, когато са отсечени, тези монети са били с висока стойност. По времето на Август, един ауреус е бил достатъчен, за да се осигури прехраната за цял месец на семейство, живеещо в Рим.Така че, една малка кесия с такива монети, както тази, от която осемте открити от археолозите са изпаднали, е била достатъчна, за да гарантира на притежателя си безгрижие откъм финанси за повече от година.

А какво се случва в битката в Тевтобургската гора? Историците знаят доста за това сражение, макар и не всичко. Първо, провежда се през есента на 9 година от н.е. Точната дата не е известна, но се спекулира с дати между 9 и 11 септември. Всъщност, сражението трябва да се нарече по-скоро масово клане, отколкото битка. Водени от пълководеца си на име Арминий, германските племена устройват засада на три римски легиона, които са под командването на опитния пълководец Публий Квинтилий Вар. Германите не желаят да бъдат покорени от римляните, затова и се бият срещу легионите, изпратени да покорят техните територии. И успяват.

Засадата, която обединените сили на германските племена устройват на римските легиони в Тевтобургсаката гора, се превръща в масово клане – около 18 000 души са избити. И с това се изчерпват достоверните факти, които са известни до този момент. Детайлите около сражението не са толкова добре познати.


Намирането на златните монети ще помогне в усилията да се разбере какво се е случило по време на битката и след нея. Археолозите твърдят, че с откриването на осемте ауреуса възникват нови въпроси, и че са наясно, че предстои много работа и изследвания, преди да смеят да твърдят, че са наясно с цялостната картина.

Без значение обаче колко са малки находките, всяка от тях е парче от пъзела, който може да възстанови цялата картина на тази трагична за Рим битка отпреди 2000 години.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...