21 юли 2016 г.


Специалисти от Музея по естествена история “Филд” в Чикаго са установили, че най-големият и гъсто населен остров от Филипинския архипелаг в Тихия океан – Лусон, е мястото, на което живеят най-много ендемични бозайници. Никъде другаде на планетата ни на едно място не се срещат толкова много уникални видове.

Остров Лусон е с площ от 109 964,9 квадратни километра и това му отрежда 17-тото място по територия в класацията за най-големите острови на света. И предишни изследвания са отбелязвали изключителното разнообразие на фауната на Лусон, но новата разработка, отнела на учените 15 години, е най-мащабното изследване, провеждано досега.

В статия за списание Frontiers of Biogeography, учените казват, че 93% от сухоземните бозайници на острова не се срещат никъде другаде на планетата ни. Толкова голямата концентрация на ендемични видове на едно място е непознато за науката явление.

Като цяло, учените са преброили 56 вида животни от класа на бозайниците. 52 от тези видове обитават само остров Лусон. 28 от видовете пък се оказват абсолютно нови – принадлежат предимно към семействата на мишките или къртиците.


Необичайно големият брой на ендемични видове на тази територия учените обясняват с историята на острова. Видовете не са изпитали никакво влияние от континенталната част на Азия, а изолацията е допринесла за появата на ново еволюционно стъпало.
Другият ключов момент е релефът на острова: планините му играят ролята на естествени бариери, формирайки обособени екосистеми с уникална фауна. При това, там така и не са се появили хищници, което е дало възможност на популациите от редки животински видове да водят относително благополучно съществуване.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...