24 юли 2016 г.


В полетата на средновековен ръкопис от неаполитански манастир, учени са открили странни рисунки – на дявол, кон (или крава) и човек. С помощта на психолози историците са успели да докажат, че драсканиците са всъщност детски рисунки. За откритието си учените съобщават в статия за списание Cogent Arts and Humanities.

Медикът Дебора Торп от Йоркския университет се натъква случайно на изображенията, докато изследва ръкописите в рамките на друг проект. В празните полета на манускрипт от средновековието често може да се видят рисунки на животни, предмети и дори съвсем реалистично предадени еротични сцени. Смята се, че читателите на ръкописите са рисували тези картини от скука. Но само Торп обръща внимание на рисунките, които се оказват надраскани от детска ръка.

За да докаже правотата на предположението си, Торп прибягва до помощта на психолози. Те от своя страна достигат до заключението, че рисунките са направени от деца на възраст между 4 и 6 години. По основните признаци (разтеглени форми, липсата на туловища и несъизмерно големите глави) те малко се различават от рисунките, които създават съвременните деца. “Откритието показва, че децата през Средновековието са се радвали на живота, изразявали са себе си и са давали воля на въображението си, по същия начин, по който го правят децата и в съвременността”, казва в резюме Торп.

През 2014 година учени достигнаха до заключението, че един от най-известните “загадъчни ръкописи” – манускрипта на Войнич, съдържа описания на флората и фауната в Новия свят и частично е написан на един от ацтекските езици.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...