30 юли 2016 г.


Италианският учен Марио Тадей лансира нова идея относно “скритото послание”, което Леонардо да Винчи ни е оставил в прочутата си фреска “Тайната вечеря”. Тадей от 15 години проучва творчеството на великия флорентинец. Особено внимание експертът е отделил на ръкописите и изобретенията му. Ученият освен това е музеен куратор и експерт, както и администратор на сайт, посветен на Леонардо.

В публикация за Смитсоновия институт Марио Тадей разказва за скрития смисъл в “Тайната вечеря” – фреската, изобразяваща последната вечеря на Исус с учениците му.

Преди да Винчи стотици други художници са създавали творби по тази тема. И всички са се придържали към каноните, изобразявайки участниците в “тайната вечеря” – без Юда – с ореоли около главите. Нимбът е препратка към светостта на човека.

Според Тадей обаче, Леонардо преднамерено пропуска да изрисува нимби на Исус и учениците му. “Смятам, че Леонардо да Винчи не е използвал този символ – препратка към светостта, за да ни покаже, че това са съвсем обикновени хора. В това се състои истинската тайна, закодирана от Да Винчи – в “Тайната вечеря” няма нищо свръхестествено”, обяснява ученият.

Според версията, изложена в сайта на Смитсоновия институт, Леонардо да Винчи ни е представил скритото си послание, чиято същност се състои в това, че Исус е бил просто смъртен човек.

Тадей припомня и още една от “мистериите”, свързани с “Тайната вечеря”. Идеята не е стара, но най-известна става чрез излагането ѝ  от Дан Браун в романа “Шифърът на Леонардо” и едноименния филм. Става дума за теорията, че в дясно от Христос на картината е нарисуван не апостол Йоан, а Мария Магдалена.

Според експерта обаче, тази теория е просто научна фантастика, защото при изписването на фреската Леонардо все пак е трябвало да следва определени от канона рамки. Към тези правила са се придържали и всички, рисували по-рано темата за тайната вечеря. Например, що се отнася до разположението на апостолите и техният външен вид, Йоан като най-млад от учениците на Христос наистина винаги е изобразяван с много женствени черти. Според Тадей, Леонардо да Винчи не си е позволил да наруши и това правило, въпреки че е пренебрегнал изобразяването на ореолите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...