30 юли 2016 г.

Непокътната гробница на тракийски воин, датираща отпреди почти 5000 години, е открита в Турция, съобщават от Археологическия музей в Истанбул. Експертите определят находката като най-значимото откритие за годината в Турция, страна, където не липсват интересни археологически места.

Погребението е открито в могила, а погребалната камера на гробницата е напълно запазена и това я прави първата по рода си находка от този тип на територията на Турция, пише DailySabah.com. Разкопките на кургана край Силиврия започват през декември 2015 година. Градът се намира на около 70 км от Истанбул.

Hurriyet Daily News съобщава, че могилата някога е била разкопавана, но иманярите не са успели да проникнат в погребалната камера.

Първите предположения са, че гробницата е на воин от северните райони. Датирана е от бронзовата епоха. Основание за предположенията си учените намират във факта, че в погребението е открито копие.

В съобщението на  Hurriyet Daily News се казва още, че могилата е издигната около погребалната камера, която представлява изкопана в земята яма. По-късно в кръг около нея е издигнат кургана. “Този тип гробници първоначално е използван от народите, населявали някога степните райони на днешна Русия. По-късно погребалната практика се разпространява в източна, централна и северна Европа. Това се случва през третото хилядолетие преди новата ера. Гробниците от този вид се смятат за свещени места в тюркските и алтайски култури”, пише изданието.
Сарматски курган от IV век пр.н.е. край село Филиповка, Южен Урал
Профессор Мехмед Йоздоган от факултета по археология в Истанбулския университет казва пред Daily Sabah, че и друг път е проучвал подобни могили, но тази находка е уникална и важна, защото е най-древната откривана до момента в Тракия. Ученият се надява, че гробницата ще предостави нови данни за историята на Таркия и древните поселения, намирали се на мястото на днешния Истанбул и близките околности.

Преди години Йоздоган проучва друг тракийски курган, датиращ от около 1200 г. пр.н.е., открита край село Асълбели в източната част на Турция.

Пред Hurriyet Daily News професорът обяснява, че “траките мигрират по тези места от север. Този вид курганни гробници вече са ми познати и присъстват в изследванията и. Известно ми е, че много тракисйки могили са били унищожени. Успели сме да опазим няколко от оцелелите от набезите на иманяри. Но тази гробница е стара и е запазена непокътната още от бронзовата епоха. Находката наистина е много важна и се надявам, че резултатите от проучванията ни ще бъдат също толкова интересни”.

Археологическия музей в Истанбул ще регистрира гробницата като исторически паметник, а останките на тракийския воин ще бъдат изложени в музейната експозиция.

Курганите са смятани за свещени места в тюркската и алтайската култури. Погребения от този вид се срещат на много места в централна Азия и източна Европа. Самата дума курган не е установено от кой тюркски език произлиза, но в превод означава “крепост”.

Практиката да се изграждат могили за погребенията на знатни хора започва от бронзовата и медната епоха, преминава през желязната епоха и дори до средните векове, макар в по-ново време да не е толкова разпространена.
Една от известните исторически фигури, погребана в гробница от курганен тип, е Филип II Македонски – бащата на Александър Македонски. Гробницата на Филип II е открита в Гърция.
Общ план на новооткритата гробница
Погребалната камера на новооткритата гробница е с кръгла форма и диаметър 6 метра. Облицована е с каменни блокове. Самата гробница е значително по-голяма и е с правоъгълна форма.

Скелетът на погребания воин е поставен направо върху каменния ѝ под в позиция на новородено, като ръцете му обгръщат коленете. Археолозите предполагат, че подобно положение на тялото може да има символично значение – или за да може починалият да влезе в задгробния живот като новороден, или за да се предотврати “излизането му от гроба”.

Освен копието, което е открито поставено върху тялото на воина, археолозите са открили два керамични съда, характерни за бронзовата епоха. Открито е и острие, за което се предполага, че е останките от връх на стрела. Това, заедно с копието, кара учените да смятат, че погребението е на знатен воин или дори военен командир.

5 коментара:

  1. =)). Пълни глупости. Де е Ямбол де Истанбул, де са траки, де са тюрки и алтаи!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, там, в Тракия са живеели траки, по точно мизи, които се наричат БЪЛГАРИ! От 6-7000 години преди Христа та до днес! А на турците им се иска да ги омешат с техните отоманци, щото иначе са пришълци! Каквито са си! Ама те и северните народи са същите. Викат им как ли не - скити, сармати, хуни, прабългари, котригури, утигур, уногундур, ама са все част от огрмоното море на траките - вторият по големина, според библията, народ на земята, разположен около водите на Черно и Средиземно море!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен7.12.16 г., 15:17

    Така е Пеньо. Но ни учеха друго. В библията не знам, но Херодот е писал за втория по големина народ и вече го пише дори в нашите учебници. Само дето се е разпростирал на много по-голяма площ, а не само около Черно и Средиземно море.
    “Този тип гробници първоначално е използван от народите, населявали някога степните райони на днешна Русия. По-късно погребалната практика се разпространява в източна, централна и северна Европа. Това се случва през третото хилядолетие преди новата ера. Гробниците от този вид се смятат за свещени места в тюркските и алтайски култури”
    Примерно и там също.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен7.11.18 г., 19:02

    Пълни глупости, в 3000 г. пр. н.е. траки няма, още по-малко в Анатолия. Там живеят хети, хати, тукри, и др. пракавказки народи. Хетите и тукрите са първите индоевропейци проникнали в Анатолия тогава!

    ОтговорИзтриване

Може да ви е интересно...