5 юли 2016 г.


Космическата сонда на НАСА Юнона изпълни успешно мисията си и влезе в орбита около планетата Юпитер, предадоха световните агенции. Това стана след петгодишно пътуване до тази планета. Навлизането в орбита около Юпитер стана в 3,53 ч. по Гринуич. Преди това за 35 минути Юнона запали двигателите си, за да изпълни маневрата за заставане в орбита около планетата от Слънчевата система.

НАСА съобщи за щастливото събитие в Туитър. "Успех. Юнона е в орбита около Юпитер и ще разкрие тайните на планетата", се казва в туита. За успеха на маневрата по позициониране в орбита Юнона подаде трисекунден радиосигнал.

Предстои апаратът да обиколи планетата 37 пъти през идните 20 месеца. Юнона ще бъде космическият кораб, който се е доближил най-близо до Юпитер. Той ще надникне през облаците на планетата от само 5000 километра височина от повърхността

Мисията на Юнона е да проучи всичко свързано с Юпитер - планета, известна с прякора Кралят на планетите. Смята се, че Юпитер е първата планета, формирала се в Слънчевата система и че вероятно тя е "уловила" много елементи и газове, останали след формирането на Слънцето. Изследователите се надяват, че благодарение на мисията на Юнона те ще могат образно казано да се върнат назад във времето и да изучат формирането не само на Юпитер, но и на цялата Слънчева система.

Мисията на Юнона е на стойност 1,1 милиарда долара, припомня БТА. На борда на апарата има множество инструменти, с които сондата ще измерва водата в атмосферата на планетата, за да провери теориите относно формирането на Юпитер. Юнона също така се направи карта на магнитните и гравитационните полета на планетата с цел събиране на данни за ядрото й и ще направи измервания на състава, температурата и облаците на Юпитер. Юнона ще проучи и как магнитната сила въздейства върху атмосферата.


Последната космическа мисия до Юпитер беше отпреди повече от 2 десетилетия. Тогава сондата Галилей орбитира около Юпитер и сега Юнона ще се опита да даде отговор на редица въпроси, останали неизяснени по време на мисията на Галилей. Първи апарат, преминал край Юпитер, обаче е корабът „Пионер едно", който през 1973 г. прелетя близо до планетата.
`
Юпитер е най-тежката планета в Слънчевата система, от типа газов гигант и не прилича на скалистите Земя и Марс. Тя е пета по отдалеченост от Слънцето.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...