5 юли 2016 г.


В Националния парк Глейшър Бей в югоизточната част на Аляска е установено ново огромно свлачище. На видео е заснета планинска верига, от която липсва много голяма част, а в подножието се вижда полето с отломки, което се простира на няколко километра.

Планината, която се е срутила, е с височина около 1200 метра. Образувалата се при свличането лавина от скали и кал е имала маса от около 150 млн тона. Отломките са засипали намиращ се в ниското ледник и се е оформило каменно поле с дължина от почти 10 километра. Колин Старк, професор от Колумбийския университет, е пресметнал, че мощността на свлачището се равнява на около 280 гиганютона. За да си представите по-нагледно тази чудовищна сила, може да мислите не за камъни, а за 300 милиона автомобила, спускащи се бясно по склон.


Свличането е станало без наблюдатели. Но учените са научили много бързо за него поради факта, че сеизмографите с голям обхват са регистрирали трус с магнитуд от 2,9 степен по скалата на Рихтер. Професор Старк казва, че това е важно събитие. Подобни свличания се случват 2-3 пъти в годината.

Интересното е, че Аляска през последните няколко години се е превърнала в истински епицентър на каменните лавини. В Националния парк Глеъшър Бей, района, където се е случило огромното свличане, през последните пет дни е имало и още пет по-малки свлачища.


Геологът Дейв Петли казва, че е “необходимо колкото се може по-скоро да се проведат изследвания и да се разбере, защо територията толкова се е активизирала”.

Видеото е заснето от пилота Пол Суонстром, който пръв е забелязал последиците от огромното свличане. Следите от каменна лавина с подобна мощ не се виждат всеки ден.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...