14 юни 2021 г.

На името на бележития френски инженер и химик е наречена единицата за измерване на електрически заряд. Неговото име носи и закона за взаимодействие на електрически заряди. 

Шарл Огюстен дьо Кулон се ражда на 14 юни 1736 година в град Ангулем, Франция. Появява се на бял свят в семейството на заможен правителствен чиновник. Завършва обучението си в престижния “Колеж на четирите нации”. След това, заради разработките му по математика, е избран за член на научната общност в Монпелие.

През 1761 година Кулон завършва Военно инженерното училище и получава първото си офицерско звание – първи лейтенант. През следващите 9 години работи като инженер в Мартиника, а през 1772 година се завръща във Франция и се заема с научни разработки. През 1774 година става член-кореспондент на Френската Академия на науките. Удостоен е със званието академик през 1781 година.

През 1784 година великият физик създава въртящата се везна, която е предназначена за измерването на свръхмалки сили. Година по-късно формулира известния си закон за взаимодействието между електрически заряди, който днес е известен на всеки ученик от гимназиалния курс.

В смутните революционни времена във Франция Кулон се оттегля в малкото градче Блуа, но през 1802 година е повикан в Париж от Наполеон. Френският император го назначава на поста Генерален инспектор и му присъжда генералско звание.



Шарл Огюстен дьо Кулон почива на 23 август 1806 година в Париж. 

В негова чест, заради приноса му в развитието на електростатиката, производната единица за измерване на електрически заряд (количеството електричество), както и потока на електрическа индукция, в Международната система на единиците СИ, са получили названието Кулон (бележи се с “С”). Протичането в проводник на електрически ток със сила 1 ампер за време от 1 секунда, пренася електрически заряд от 1 кулон.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...