29 юни 2016 г.

Снимки: Nazarovo TV
Извънземни паметници, вкаменелости от динозавърски яйца, реликви от древна цивилизация – това са спекулациите, изказвани по отношение на произхода на тези странни геоложки обекти, открити в Сибир. Но учените имат по-логично и земно обяснение какво представляват “юрските перли”, както побързаха да ги нарекат средствата за масова информация.


Десетте сферични скални къса са открити сред въглищните пластове на 30 метра под земята в мината Сереулски в Красноярския край на Русия. Въпреки че не изглеждат много извънземно, все пак, когато ги намокри дъжд, променят цвета си на ръждиво-кафяв, но това е лесно обяснимо – дължи се на високото съдържание на железен оксид в тях.


Според съобщение на Siberian Times на място вече са пристигнали специалисти, които да се запознаят и проучат странните скални сфери. Учените са категорични, че няма нищо необичайно. Формирали са се по съвсем нормален за земните условия начин в течение на милиони години. Това са структури, които геолозите наричат “конкреция” – твърди утаечни наслоявания, формирали се на платове в продължение на много години около твърдо сферично ядро от скала или пък органичен остатък.


Откакто са извадени на повърхността, причудливите образувания са оставени отстрани на пътя към мината в импровизирана “галерия на открито”.


Олга Якунина от геоложкия музей на Централен Сибир, казва пред Siberian Times: “Скалните образувания са се формирали по същия начин, по който се формират перлите, когато пясъчно зрънце попадне в мида и мекотелото се опитва да се освободи от нея, обвивайки я в пластове седеф. Водата, протичаща през утаечните скали оставя след себе си минералите, които служат да се слепят помежду си песъчинки, глина и други частици. Конкрециите обаче са доста рядко срещани”.


Подобни образувания обаче не са нещо уникално. Откривани са на различни места по света, например, т.нар. Moeraki Boulders в Нова Зеландия, или пък “топчетата от Навахо” в Юта, САЩ, дори са уловени от камерите на ровърите, работещи на повърхността на Марс.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...