27 юни 2016 г.


В края на месец май в Китай беше завършен строежа на най-дългият в света стъклен мост. За да демонстрират колко здраво и безопасно е съоръжението, властите разрешиха на желаещи доброволци да го налагат с каменарски чукове.

Стъкленият мост се издига на височина над 300 метра между два хълма в планините Тиенанмън в югоизточната провинция Хунан на Китай. Едновременно по него може да преминават 800 човека. Дължината от 393 метра го прави най-голямото по рода си съоръжение в света. Официално мостът все още не е отворен за посещения, макар строежът му да приключи в края на месец май 2016 година. Все още текат тестове за здравината на съоръжението.


Както всяка друга структура, построена от стъкло, и мостът може да бъде “наранен”. По-рано на друг стъклен мост в Китай се образуваха пукнатини, след като турист си изтърва металната чаша, докато се разхожда. Макар пукнатината да не представляваше опасност, мостът временно беше затворен за посещения.


За да убедят всички желаещи, че новата конструкция е изключително здрава и безопасна, тези дни бяха проведени необичайни тестове. В тях са участвали желаещи доброволци, излезли да се разхождат из националния парк Тиенанмън. Всеки от доброволците е получил правото да “почука” по стъклените платна на моста с 5,5-килограмов каменарски чук. След това, по наранената вече стъклена настилка преминава двутонен автомобил.

Въпреки че стъклото на моста видимо е наранено от ударите с чуковете, съоръжението остава напълно безопасно. Специалистите обясняват, че настилката се изгражда от закалено, многослойно стъкло и дори многобройни пукнатини не нарушават функционалността на цялата конструкция.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...