27 юни 2016 г.


Съвсем наскоро учени са описали и класифицирали първата (и засега единствена) известна на науката стоножка – амфибия. Отнася се към рода на гигантските стоножки Scolopendra и може да достигне дължина от 20 см.

Както всички стоножки и тази е отровна и е хищник. Добрата новина е, че новооткритата водолюбива стоножка обитава само в Югоизточна Азия. Описание на “звяра” е поместено в последния брой на списание ZooKeys.

През 2001 година, докато е на меден месец в Тайланд, Джордж Бекалони от Музея по естествознание в Лондон освен да се наслаждава на романтичното настроение, не се отказва и от увлечението си да търси насекоми. “Където и да отида, винаги обичам да надничам под камъните. Така открих и тази стоножка. Находката ми доста ме изненада”, казва Бекалони. “Видът ѝ ме стресна: голяма, с дълги крака и отблъскващо зеленикаво-черна окраска”.

Когато Бекалони повдига камъка, под който се е скрила стоножката, тя веднага побягва към близкия поток, вместо да потърси скривалище в гористата местност. Специалистът обаче я наблюдава как се движи по дъното на потока и се скрива под камък на дъното му.
С малко повече усилия Бекалони успява да я улови, а после да я постави и в голям съд с вода. Установява, че стоножката веднага търси да достигне дъното и подобно на змиорка да се придвижва по него, извивайки тялото си. Когато извадил стоножката от контейнера, водата веднага се оттекла от тялото ѝ, оставяйки я напълно суха.

Бекалони носи със себе си стоножката и я показва на специалист от Музея по естествена история, като му разказва за наблюденията си. Експертът приема скептично твърденията му, защото Scolopendra обитават сухи места и до този момент не е известен вид, който да е и амфибия. Така стоножката остава в продължение на години забравена сред колекцията на музея.

Междувременно, колегата на Бекалони Джордж Еджкомб и неговият студент от Тайланд Варут Сиривут са на път да завършат описанието на нов вид стоножка. Събраните от тях образци са от местност край водопад в Лаос. ДНК анализите на екземплярите показват, че са открили нов вид. Наричат стоножката Scolopendra  cataracta, от латинското наименование за водопад.

Бекалони споделя с Еджкомб  наблюденията си върху неговия екземпляр и двамата заедно установяват, че стоножката, уловена от Бекалони на медения му месец е представител на S. cataracta.

Засега видът е познат само по 4 екземпляра: два уловени в Лаос, екземплярът на Бекалони от Тайланд, а четвъртият екземпляр  е уловен във Виетнам още през 1928 година, но през цялото време се намира в хранилищата на Лондонския музей по естествознание, но е грешно класифициран като друг, по-често срещан вид стоножка.


Битката между стоножка (сухоземен вид) и скорпионов хамстер

Бекалони смята, че S. cataracta експлоатира различна екологична ниша от обичайната за стоножките. “Другите Scolopendra ловуват на сушата. Готов съм да се обзаложа, че този вид се крие през нощта под водата, за да ловува”, казва той.

Както всички стоножки и новият вид е отровен. Разбира се, че не искате да ви ухапе нещо такова, но дори и да се случи това, отровата ѝ не е способна да убие човек – болката обаче ще е силна и много неприятна.

Всички големи стоножки са способни да предизвикат с ухапването си такива агонизиращи болки. Ухапвания от подобни по размер на S. cataracta стоножки предизвикват болка, която може да се разпространи и засегне цялата ръка или крак, даже ако ухапването е само по пръста. Еджкомб казва, че болките продължават няколко дни, но с времето отшумяват и нямат трайни последици.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...