23 юни 2016 г.

Мечките отвеждат малките си близо до хора, за да предпазят мечетата от нападения на мъжките. Брачният период при кафявите мечки тече от месец май до юли. В стремежа си да продължат рода, мъжкарите са готови да се чифтосват с всяка женска, която им попадне. Това обаче е особено опасно за самките, които отглеждат малки мечета.

Докато храни малките, мечката не може да забременее. Затова понякога самците се нахвърлят и убиват мечетата, за да спре лактацията при майка им и тя отново да може да има потомство. През брачния период близо една трета от невръстните мечета загиват, като в 90% от тези случаи се касае за нападение от страна на разгонен мъжкар.

Според изследване, публикувано в списание Proceedings of the Royal Society, мечките може би са открили необичаен начин да предпазят малките си – нарочно ги водят по-близо до населени от хора места. Преди това учените смятаха, че мечките се приближават до населените места в търсене на храна, разказва Сам Стеярт, водещ автор в изследването и биолог в Норвежкия университет за естествени науки.

0 коментара:

Публикуване на коментар