23 юни 2016 г.

Частиците от астероида Итокава, донесени от сондата "Хаябуса", разказват история най-малко на 4 милиарда години, предаде АФП, позовавайки се на японската Агенция за изследване на космическото пространство (JAXA).

"Знаем, че Итокава (чиято дължина е 500 м) се е родил след експлозия на небесно тяло с диаметър 20 км, съществувало преди повече от 4,5 милиарда години", каза на пресконференция Хисайоши Йоримото, един от ръководителите на научния екип на мисията.

Сред четирите вида частици, разграничени от специалистите, "поне един произхожда пряко от обекта, от който се е образувал астероидът Итокава", уточни Тору Мацумото от екипа."Изучавайки повърхността на частиците, на теория е възможно да бъде проследена историята на астероида", цитира думите му БТА.

Така учените могат да съберат нови данни за еволюцията на Вселената от зараждането на Слънчевата система преди 4,6 милиарда години.

Сондата "Хаябуса" се срещна с астероида Итокава през септември 2005 г. и всмука частици от повърхността му. Телекомуникационни проблеми, аварии с двигатели, батерии и друго оборудване обаче забавиха завръщането й с три години
През декември 2014 г. Япония изстреля в космоса сондата "Хаябуса-2", която през 2018 г. ще стигне до друг астероид.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...