23 юни 2016 г.

Сигурно си мислите, че 200 калории не звучат кой знае колко. Още повече, че според диетолозите, човек средно на ден се нуждае да приема с храната по 2 000 – 2 500 калории, за да си осигури нужната му енергия.

Ентусиасти от сайта wiseGEEK (там може да видите и още 200 kcalорични хранителни продукти) са решили да направят нагледна демонстрация с поредица от снимки, на които видимо да представят как изглеждат 200 калории (за да сме точни, 200 kcal*) чрез различни храни и напитки. Резултатите може и да ви се сторят изненадващи, но ги разгледайте.

Ако искате да си направите закуска с енергиен еквивалент от 200 kcal трябва да си сипете между 51 – 60 грама от масовите видове зърнени закуски. Млякото не влиза в сметката.



За междинна закуска преди обяда може да си позволите някои 200-kcalорийни “плата”, като например 475 грама червен лук, 308 грама варена подсладена царевица, а ако искате да наблегнете на количеството, то тогава може да му отпуснете края с 1,425 килограма целина.



Но ако си падате повече по сладките междинни закуски, същите 200 kcal ще си набавите от само 17 грама желирани бонбони, 4 близалки или 50 пакетчета подсладител. ПЕТДЕСЕТ! Звучи ли ви вкусно?



Ето и как стоят нещата с течностите. 200 kcal са чаша 200 милилитра балсамов оцет, 496 милилитра кока кола, 333 милилитра прясно мляко или за огромно съжаление, едва 60 милилитра от почитаното от всички изискани “кифли” Baileys Irish Cream.





Следват още няколко картинки на продукти, които се равняват все на 200 kcal.

* 1 kcal е енергията, която е необходима, за да се повиши температурата на 1 килограм вода с 1 градус. Това е така, защото 1 калория е енергията за повишаване на температурата на 1 грам вода с 1 градус. Енергийната стойност на хранителните продукти се измерва с kcal (или килограм калория, килокалория, а в англоезичната литература калорийността се означава с главна буква С - Calorie)^

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...