30 юни 2016 г.


Преди близо шест десетилетия, на 7 февруари 1958 година, копачи в т.нар. “Hell Trench” в пещерата Ниах на остров Борнео откриват човешки скелет. По онова време, за най-древни известни на науката се смятат останките на съвременен човек, датирани отпреди 33 000 години. Учените тогава погрешно смятат, че Homo sapiens в Европа произхожда директно от Homo neanderthalensis.

Откритието е наречено “Deep Skull" и става повод за много вълнения в научните среди от онова време. Защото по оценки на специалистите черепът се оказва с 4 000 години по-стар от най-старият известен към момента; освен това става ясно на учените, че съвременният човек е живял едновременно с представители на неандерталците, поне на архипелага Борнео. Днес мнозина специалисти предполагат, че този човек е представител на коренните австралийци, но според ново изследване, публикувано в списание Frontiers in Ecology and Evolution, това също е погрешно схващане.

Новите данни от проучването са получени с помощта на най-новите средства за анализ, достъпни за учените. Специалистите са извършили сравнителни анализи на Deep Skull с различни черепи на различни групи от населението в и около региона и са достигнали до заключението, че черепът е на представител на група хора, много близка до съвременните местни популации на самия остров Борнео.


Това на практика означава, че популацията от най-ранните хора, достигнали до Борнео е останала непроменена в продължение на десетки хиляди години. Учените казват, че заключенията им преобръщат всички схващания за ранната история на човека в този регион на света.

През 1960 година известният британски антрополог Дон Бротуел достига до извода, че Deep Skull е принадлежал на младо момче, което се явява типичен представител и пряк прародител на групата на австралийските аборигени, най-вероятно – тазманийците. Новото изследване обаче показва, че тези заключения са погрешни. Черепът не е принадлежал на юноша, а най-вероятно е на възрастна жена.


По-важното обаче е друго: Deep Skull отдавна е ползван като ключово доказателство за миграционната хипотеза, известна като “двупластова”. Според този модел, Югоизточна Азия е била колонизирана едновременно от две групи праисторически хора – австралийските аборигени и от Нова Гвинея. По-късно мястото им е заето от пристигналите от южната част на Китай земеделци.

Водещият автор в изследването, Дарън Корноу от Университета в Нов Южен Уелс казва: “Идеите на Бротуел са много влиятелни и в същото време дълго остават непроверени, така че искахме да се убедим, дали шест десетилетия по-късно може да се смятат за правилни”.


Според новите анализи ранното навлизане на австралийските аборигени в Борнео може да се окаже по-скоро фантастика, отколкото фактология. Освен това, може да означава, че коренното население на Борнео не е било заменено на генетично ниво от “мигрирали земеделци”, които донесли със себе си преди около 3 000 години новите начини за обработка на земята. По-скоро се оказва, че местните просто са заимствали и усвоили тези техники и на практика генетичният фонд на популацията им е останал непроменен.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...