30 юни 2016 г.


Анализът на данните за сърдечния ритъм на почти 5000 човека показва, че най-благоприятното време да се наспим е в нощта на вторник срещу сряда. Обяснението на това се свързва с факта, че в средата на седмицата вероятността да се консумират на вечеря големи количества мазни храни и алкохол, е минимална. 

Хората се наспиват най-добре в нощта на вторник срещу сряда. До този извод са достигнали специалисти от Университета в Кеймбридж. Те са провели изследване по поръчка на финландската компания Firstbeat, специализирана в производството на апарати за измерване на пулса и други, специализирани уреди за спортисти.

В изследването участват 4866 мъже и жени, живеещи във Великобритания. Доброволците в продължение на три денонощия са носили специални устройства, измерващи сърдечните им ритми. Замерванията са извършвани периодично в течение на цели 10 години. Допълнително от участниците във всяко тридневно замерване са изисквани данни за субективното им усещане за времето и качеството на съня им.

Специалистите са установили, че в нощта срещу сряда сънят не е най-продължителен, но е най-ефективен. На сутринта човек се чувства по-бодър и енергичен. Възможното обяснение на това явление е, че изпитваме удовлетворение от изминалите два дни от работната седмица и смятаме, че сме си “заслужили” наградата – един добър  сън.  Освен това, по-малка е вероятността сънят ни в средата на седмицата да е “отровен” от много изпит алкохол или твърде мазна вечеря.

Най-продължително, но не и най-спокойно спим през почивните дни. В съботните сутрини участниците в изследването са прекарвали средно по половин час повече в кревата, отколкото през работните дни. Тази по-голяма продължителност на съня обаче се оказва за сметка на по-кратките периоди на възстановяване на физическите сили - времето, през което в организма ни кръвното налягане е по-ниско и се понижават нивата на стресовите хормони.

Само 48% от времето за сън в нощта на събота срещу неделя е “заделено” за възстановяване. В петъчната нощ същият показател е 48,7%. За сравнение –в нощта на вторник срещу сряда периодите за възстановяване заемат 55,1% от общото време за сън. Между понеделник и вторник показателят е 54,6%.

Експертите подчертават, че има голяма разлика между емоционалното релаксиране и физическото възстановяване на силите. Например, човек може да си прекарва много приятно на вечерни партита, но шумните уикенди пречат на пълноценният отдих. Едва към средата на седмицата качественият сън ни спохожда отново.

Изследването показва освен това, че жените спят повече, но сънят при мъжете е по-качествен. Средно дамите спят по 7 часа и 34 минути, което е с 11 минути повече, отколкото средната продължителност на съня при мъжете. В същото време обаче, само 49% от времето за сън при жените е периоди на възстановяване, в сравнение с 54,5% при мъжете. Предположението на учените е, че качеството на съня при жените страда заради съвместяването на семейните и професионалните им задължения.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...