8 май 2022 г.

Три части настойка от листа на кока и една част извлек от семената на колата – лекуват всякакви нервни разстройства. Може би така щеше да звучи рекламата на тази напитка, ако откривателят ѝ днес трябваше да я налага на пазара.

Всичко започва през 1885 година в Калъмбъс, щата Джорджия. Джон Пембъртън, пристрастен към морфина аптекар, започва да търси заместител на опасния опиат. Напитката, която създава и регистрира на свое име, нарича Френско вино кока. Година по-късно обаче е наложена щатска забрана, което кара Пембъртън да преработи винения си тоник и да го превърне в безалкохолна напитка.

Аптекарят не само, че я предписва като лекарство срещу нервни разстройства, а твърди, че може успешно да излекува зависимостта от морфин и да върне мъжката потентност. Дали това е така, сами преценете. Днес всеки има достъп до напитката на фармацевта Джон Пембъртън, която той започва да продава в Атланта на 8 май 1886 година.

Името й е известно по цял свят – Кока Кола, и в това няма нищо чудно, след като двете ѝ основни съставки са настойка от листата на коката и извлек от семената на колата. От същите листа на коката през 1859 година е извлечен и наркотикът, наречен кокаин. По онова време обаче на кокаина не се гледа като на опасно за здравето вещество – напротив, употребата му е разрешена, а в някои случаи е предписван и като лекарствено вещество.



Бившият офицер от американската Армия на конфедерацията Джон Стит Пембъртън започва да продава напитката в Атланта. През първата година от началото на производството й похарчва 70 долара за направата ѝ, а редовните му 9 клиента му носят оборот от само 50 долара. Вероятно това е едно от нещата, подтикнали аптекаря да продаде през 1888 година правата за изготвянето и разпространението на питието на предприемача Ейза Григс Кандлер. Кандлер от своя страна основава през 1892 година компанията „Кока Кола“, която и до днес произвежда световно известната безалкохолна газирана напитка.

Името, както и логото на кока-колата са дело на счетоводителя, с когото Пембъртън работи – Франк Робинсън. Той владее и калиграфия, което му позволява да изработи фирменото лого, останало непроменено от тогава до днес.


В началото тонизиращата лечебна Кока Кола се продава по 5 цента за чаша, която се приготвя на място в аптеката. Покрай преотстъпването на правата за производството се поражда напрежение. През 1902 година компанията на Кандлер реализира оборот от 120 000 долара и става най-продаваната в САЩ напитка. Пембъртън обаче продължава да настоява, че само е преотстъпил права за производството ѝ, а не е продал изцяло патента си на Кандлер. Стига се до редица съдебни спорове, като окончателно решение се взема малко след внезапната смърт на Джон Пембъртън през 1916 година. Правата за производство и разпространение са присъдени изцяло на „The Coca Cola Company”.

Характерната за марката бутилка се появява през 1915 година. Вдъхновена от плодовете на какаото, тя е дело на дизайнера Ърл Р. Дийн. Днес компанията произвежда екстракта за напитката, който доставя в заводите си по цял свят. Там от екстракта се произвежда самото безалкохолно.



И въпреки че много от съставките на питието са известни, все още пълната рецепта, в която са упоменати тайните съставки на Кока Кола се пазят като търговска тайна. Точната формула е записана и се съхранява в банков сейф в SunTrust Bank, Атланта. Единствено двамата изпълнителни директори на компанията знаят точно какво съдържа напитката. И двамата знаят  цялата формула, а не само половината, както твърдят някои градски митове.

До колко газираната безалкохолна напитка влияе на здравето, все още не е установено с категорична точност. Няма данни, които категорично да потвърждават, че представлява някаква опасност, както и няма категорични свидетелства, че е онзи еликсир, за който Пембъртън го представя преди 135 години. Със сигурност може да се твърди само, че е повлияла на външния вид на... дядо Коледа. Заради рекламната кампания на компанията през 1931 година, дядо Коледа „захвърля“ традиционните си дрехи и се облича във фирмените цветове на Кока Кола – червено и бяло.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...